Kreativne ruke Virovitičanke Mirjane Arnold: Otkrijte njene žive slike od mahovine, cvijeća, češera i žireva

Kreativna udruga “Unikat” već više od deset godina okuplja sve zainteresirane za izradu ručnih radova te ih putem predavanja, tečajeva, dizajna nakita, suvenira i dr. upoznaje s raznim tehnikama u izradi rukotvorina. Kontinuirano, aktivno i uspješno promiču i unapređuju kulturu u gradu Virovitici i Virovitičko-podravskoj županiji, potičući sve dobne skupine na kreativno izražavanje i cijele godine ostavljaju trag u Virovitici i okolici sa svojim prekrasnim ukrasima i detaljima koji uljepšavaju svaku gradsku manifestaciju i događaj. 

Razgovarali smo ovaj put s Mirjanom Arnold, članicom Udruge koja svojim vrijednim rukama i obiljem mašte izrađuje nešto drugačije:  „žive slike“, uokvireno zeleno bilje i živo cvijeće koje uklapa u klasične okvire za fotografije.

Kako ste došli na ideju izrade ovakvih umjetnina?
Rekla bih da je ta ideja uvijek negdje živjela u meni. Oduvijek sam sama sebi izrađivala sve ono što se meni osobno sviđa. Nakon toga nastavila sam izradu u vidu poklona za one najbliže, moje prijatelje…

Gdje sve pronalazite motivaciju? Što Vas inspirira?
Motivaciju ponajprije pronalazim u prirodi. Šuma i more su ono što me posebno inspirira. Uvijek bih se iz takvih šetnji vraćala s materijalima za koje sam prepoznala da mogu biti iskorišteni za nešto kreativno.

Kakvi su materijali korišteni prilikom same izrade? Postoji li neko pravilo odabira materijala ili su sva sredstva za izradu „dopuštena“?

Moram priznati da obožavam raditi s mahovinom. Uz to, grančice sa lišajem, češer, žir, samoniklo bilje, šipak, masline, kamenčići, naplavine… Sve se to može upotrijebiti u neke korisne i kreativne svrhe. Što se tiče pravila odabira materijala, trudim se većinski koristiti prirodne materijale, uz minimalnu upotrebu dodavanja ljepila, boja i sl. Kada je riječ o okvirima unutar kojih nastaju ovakva djela, recikliram stare okvire od slika, oblice od drveta, koru drveta…

367425555 983643899553347 5314449314398619285 n

Koliko vremena odlazi na cijeli proces izrade jednog takvog djela?
Kada imaš super ideju i znaš što želiš napraviti, uz prethodnu dobru pripremu materijala koji će se upotrijebiti, izrada dolazi sama od sebe. Uvijek volim završiti započeto, bez obzira na vrijeme koje mi cjelokupna izrada oduzima.

Imate li planova za nadolazeće blagdansko razdoblje? Neka posebna „božićna“ izdanja?
Blagdani su uvijek posebna vrsta inspiracije, a ideja mi ne nedostaje. U sklopu manifestacije „Prosinac u gradu“ na Božićnom sajmu građani će moći vidjeti moje radove na štandu Kreativne udruge „Unikat“.

Dio se spomenute udruge Unikat. Čime se sve bavite u sklopu te organizacije? Izrađujete li još nešto ovoga tipa?

Kroz radionice u našoj Kreativnoj udruzi svi zainteresirani uče o mnogobrojnim tehnikama i vještinama izrade rukotvorina, koje nam svima koriste kada se rade određeni eksponati za uređenje grada Virovitice. Trenutno radimo na božićnim dekoracijama i mislim da svi naši članovi zaista uživaju u tome.

Gdje sve zainteresirani građani mogu vidjeti Vaše radove?

Do sada je to sve bilo za neki uži krug ljudi s kojima se družim. Njihovi komentari i podrška doveli su me do toga da sam trenutno u procesu otvaranja kućne radinosti. S obzirom da sam odnedavno i u mirovini, imam pregršt vremena da se više posvetim izradi i da svoje hobije pretvorim u dodatnu zaradu.

371537800 849860116834110 3199414230466645489 n

Radite li po posebnim narudžbama?
Do sada nisam radila narudžbe po želji, ali otvorena sam i za tu opciju.

Što Vama osobno donosi cijeli taj proces izrade (sreću, zadovoljstvo, određeni vid relaksacije…)?
Meni osobno ovaj kreativni hobi donosi mir i zadovoljstvo, smatram da je to i najljepši dio cijeloga procesa.

Koji su Vam planovi za budućnost?
Planova uvijek ima na pretek, ali prvenstveno želim biti zadovoljna s onim što radim. Manje je više…. Ako od toga bude i određene financijske koristi, bit ću jedna sretna umirovljenica.

(www.icv.hr, dj, foto: M. Arnold)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content