Legendarni profesor Zlatko Kovačević virovitičkoj Gimnaziji poklonio teleskop uz koji su odrasle generacije zaljubljenika u nebo i zvijezde

Umirovljeni profesor proizvodno-tehničkog obrazovanja, legendarni Zlatko Kovačević, darovao je Gimnaziji Petra Preradovića iz Virovitice teleskop uz koji su odrasle generacije zaljubljenika u nebo i zvijezde.

Astronomsko-astronautičko društvo “Mirko Danijel Bogdanić” ga je nabavilo 1979. godine, a 44 godine kasnije dočekat će novu zgradu Gimnazije u Virovitici koja će imati i zvjezdarnicu, pa će i neke nove, mlade generacije, “hvatati” zvijezde iznad virovitičkog neba.

-Kao profesoru fizike, tehnološki doprinosi nastavi često igraju ključnu ulogu u oblikovanju učeničkog razumijevanja fizike i svemira. Nevjerojatnom gestom dobrote, poklonjen nam je povijesni teleskop koji će zasigurno proširiti horizonte naših učenika. Ova dragocjena donacija dolazi od dugogodišnjeg virovitičkog popularizatora i nastavnika Zlatka Kovačevića, čija velikodušnost i entuzijazam za znanjem nema granica. Teleskop nije samo instrument promatranja, već prozor u beskrajna prostranstva neba. Ovaj povijesni teleskop daje nam pogled u povijest svih učenika koji su ga koristili i omogućuje nam istraživanje svemira i potiče znatiželju mladih umova. Njegova prisutnost u našoj školi obogaćuje iskustvo učenja astronomije i fizike. Zahvalnost nastavniku Zlatku Kovačeviću ne može se izraziti. Njegov nesebičan doprinos obogatio je našu obrazovnu sredinu na način koji će ostati urezan u sjećanjima učenika dugi niz godina – veliku zahvalu izrazio je Aljoša Graovac, profesor fizike u virovitičkoj Gimnaziji.

Profesori

U vremenu prvih letova astronauta na Mjesec 1969. profesor fizike Mirko Treber u virovitičkoj Gimnaziji organizirao je rad astronomske sekcije. Prvi “teleskop” izradili su učenici od leće za naočale i njime pokušavali promatrati Mjesečeve kratere. Od 1972. nebeske objekte neusporedivo bolje promatralo se teleskopom refraktorom 60/910mm japanske proizvodnje – privatnim teleskopom tada učenika Zlatka Kovačevića.

-Sa željom da astronomija u Virovitici “stane na svoje noge” 1975. u Virovitici je osnovano Astronomsko-astronautičko društvo “Mirko Danijel Bogdanić”. Nažalost, izostala je potrebna novčana potpora za kupovinu teleskopa. Tek 1979. članovi udruge zajedno s učenicima Gimnazije čišćenjem novosagrađene samoposluge i ambulante u Špišić Bukovici zaradili su potrebna sredstva za kupovinu polovnog teleskopa Newton reflektora 114/900mm. Idućih osam godina ovim teleskopom članovi astronomskog društva samo su djelomično ispunili plan rada što je dovelo do osipanja članstva i formalno-pravnog prestanka rada. Od tada je ovaj teleskop poslužio mladim astronomima Osnovne škole Vladimira Nazora do nabavke kvalitetnijeg teleskopa. U planu je gradnja nove gimnazijske zgrade koja će imati i zvjezdarnicu. Stari teleskop virovitičkih astronoma budućim generacijama pričati će davni san o gradu sa zvjezdarnicom – tom prigodom rekao je umirovljeni profesor proizvodno-tehničkog obrazovanja Zlatko Kovačević.

(www.vpz.hr, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica)

Povijest

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content