Nova inicijativa Zdrava budućnost djece upozorava na štetnost zabranjenog pesticida za dječje zdravlje

U želji da postave temelje za sigurniju budućnost sve djece, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu predstavlja novu inicijativu Zdrava budućnost djece. Ova inicijativa ima za cilj upozoriti na ozbiljnost prisutnosti klorpirifosa u okolišu, s posebnim naglaskom na hrani koju konzumiraju naši najmlađi.

3

Reakcija Centra proizlazi iz uznemirujuće vijesti koja je odjeknula kroz medije krajem prošlog mjeseca, otkrivajući da je u hrvatskim mandarinama pronađen zabranjen pesticid klorpirifos, o čijoj se štetnosti očitovao veliki broj  znanstvenih studija te zbog kojih je i on konačno zabranjen u travnju 2020. godine u cijeloj Europskoj uniji.

Slogan inicijative, “Kao odgovornost. Kao prioritet.”, odražava odlučnost Centra da podigne svijest o ovoj ozbiljnoj prijetnji i istakne odgovornost prema zdravlju djece.

Unatoč zabrani klorpirifosa u travnju 2020. godine u cijeloj Europskoj uniji, ovaj pesticid i dalje se neprimjereno pojavljuje u našem okolišu, posebno u hrani koju konzumiraju djeca. Stoga je misija inicijative jasna: informirati javnost o opasnostima klorpirifosa, pridavajući poseban značaj hrani koja je namijenjena najosjetljivijem dijelu našeg društva.

1

Povezan s teškoćama u razvoju

Štetnost klorpirifosa nije zanemariva. Znanstvene studije povezuju ovaj pesticid s ozbiljnim poteškoćama u razvoju kod djece, uključujući poremećaje u razvoju mozga, hiperaktivnost, poremećaje hormonskog sustava, zaostajanje u rastu i smanjeni kvocijent inteligencije.

– Inicijativa “Zdrava Budućnost Djece” neće mirno stajati dok se ova prijetnja ne suzbije. Pozivamo javnost da nam se pridruži u ovoj važnoj borbi za zdraviju budućnost naše djece. Budimo zajedno u podizanju svijesti i postavljanju zdravlja naše djece kao apsolutnog prioriteta Vaša podrška je ključna. Jer svako dijete zaslužuje priliku za sretnu i zdravu budućnost – poručili su predstavnici inicijative.

O primjeni i zabrani

Klorpirifos se obično primjenjuje prskanjem na usjeve u tekućem obliku, koristeći prskalice ili raspršivače, čime se ravnomjerno raspoređuje po biljkama. Primjena ovog insekticida često se događa tijekom vegetacije, kada su štetnici najaktivniji i predstavljaju prijetnju usjevima.

Klorpirifos se često koristi u poljoprivredi za suzbijanje različitih štetočina, uključujući gusjenice, kukce, grinje i druge insekte koji mogu prouzročiti ozbiljne štete usjevima. Kako bi se povećala učinkovitost, primjena klorpirifosa često se ponavlja prema potrebi tijekom vegetacijske sezone.

2 1

 

Radi se o pesticidu koji se u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama legalno upotrebljavao od 2006. godine i postao jedna od najiskorištenijih kemikalija za zaštitu usjeva, voća i povrća. Točnije, klorpirifos je od 2006. godine zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU, osim u Švedskoj, Finskoj, Austriji, Njemačkoj, Danskoj, Irskoj, Latviji, Litvi, Sloveniji i Hrvatskoj.

4

 

Prema uredbi o zabrani Europske komisije sve članice su 16. siječnja 2020. godine bile obvezne oduzeti odobrenje sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže klorpirifos s rokom zbrinjavanja zaliha do 16. travnja iste godine. Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je njihovu registraciju na našem području i dopustilo je da se zalihe distribuiraju još iduća dva mjeseca, a primjenjuju do 16. travnja 2020. godine. Pritom, 16.veljače 2020. godine zabranjen je uvoz voća i povrća u EU i iz trećih zemalja u kojima se nalazi sporni pesticid.

Djelovanje inicijative

Inicijativa Zdrava budućnost djece nastala je kao reakcija Centra za nestalu i zlostavljanu djecu na pojavu zabranjenog pesticida klorpirifosa na području Republike Hrvatske. Okupljaju stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, nutricionizma, agro biotehnike i drugih relevantnih disciplina s ciljem ukazivanja na ovaj ozbiljan problem i stvaranja okruženja za zdravu budućnost djece.

Ona je naša odgovornost i prioritet.

Informacije o djelovanju inicijative možete uskoro pronaći na njihovoj službenoj web stranici zdravabuducnost.org.

5

 

(promo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content