Saša Jeftinić postao prvakom Slavonske brdsko biciklističke lige u najprestižnijoj kategoriji- “Elite”

Slavonska brdsko biciklistička liga ove godine obilježila je svoje 14. izdanje, a riječ je o natjecanju u tzv. “cross countryu”, odnosno brdskom biciklizmu. Kroz ligu u posljednjih 14 godina profiliralo je velik broj biciklista, što domaćih, što stranih sportaša, a između ostalih nastupali su domaći državni prvaci i prvaci susjednih zemalja.

Ta činjenica govori o tome koji status, odnosno kvalitetu, ima ova liga, koja je ujedno otvorenog karaktera, iako se naziva Slavonska liga. Saša Jeftinić, sportaš biciklist daruvarskih korijena, s trenutno virovitičkom adresom, postao je po prvi put prvakom Slavonske brdsko biciklističke lige nakon što je u njoj debitirao davne 2011. godine. Malo ljudi zna da je Saša, još dok je živio u Daruvaru, ostvarivao odlične rezultate, ne samo u ligi gdje je konstantno bio među najbolja tri  biciklista u najprestižnijoj kategoriji– “Elite”, već je nastupao i na utrkama za Kup Hrvatske, ali i međunarodnim utrkama pod UCI i HBS organizacijom (“Union Cycling International” i Hrvatski biciklistički savez).

Do 2016. godine, dok je živio i trenirao u Daruvaru, pune četiri godine nastupao je za vrlo popularan biciklistički klub koji se ponovno aktivirao ove godine– “Titan” iz Pakraca. Istoimeni klub je organizirao utrku izdržljivosti “Titanov ultimatum” krajem kolovoza ove godine. Tada je nastupao i Saša u utrci na 12 sati u kojoj je vodio do prve polovice utrke, a ipak završio utrku na drugom mjestu s impresivnih 10 sati vožnje tijekom kojih je odvozio “šumskih” 175 kilometara uz ukupno 3000 metara vertikalnog “penjanja”.

Tijekom šestogodišnjeg perioda života u Zagrebu nastupao je za tada najjači “mountain bike” biciklistički klub u Hrvatskoj– BGK Tuškanac iz Zagreba. Osim natjecanja u brdskom biciklizmu, Saša se okrenuo i nastupima na cestovnim, jednodnevnim utrkama, koje su vrlo popularne u Hrvatskoj, pod nazivom “Granfondo”. Na jednoj takvoj je i pobijedio, 2022. godine u Zagrebu, na “Roller Coaster-u” pod organizacijom biciklističkog kluba Dinamo iz Zagreba te velikog i legendarnog bicikliste Vladimira Fumića, koji iza sebe ima impresivan broj državnih i balkanskih titula prvaka.

Saša je nadasve svestran biciklist, obzirom da se biciklizam može podijeliti u više različitih disciplina pa je tako, u svojoj 14 godina dugoj sportskoj karijeri, osim na cestovnim utrkama nastupao na mnogobrojnim brdskim maratonima, olimpijskim XCO-ima (“cross country olympic”), “uphill” formatima MTB uspona te sve popularnijim “gravel” utrkama. Između ostalih, i jedna takva održana je u gradu njegovog odrastanja, u Daruvaru, na Petrovom Vrhu početkom rujna ove godine, pod nazivom “DAGravel”, gdje je dominantnu i apstolutnu pobjedu na najdužoj distanci odnio upravo on.

Njegov drugi “domaći teritorij” je Virovitica gdje živi već godinu i pol dana, pa je naravno i tu ostavio svoj trag prošlogodišnjom pobjedom na brdsko biciklističkom maratonu pod nazivom “Panonsko bilogorski MTB maraton” u organizaciji KEKS-a (Klub za ekspedicionizam i sport ), a osim toga, pobijedio je i na ovogodišnjoj utrci “XC Put Šarana” na virovitičkim ribnjacima, u organizaciji biciklističkog kluba “BOR”.

Saša je, nakon “Ždrala”, “Titana” i “Tuškanca” dvije godine, do pandemije COVID-a, nastupao i za biciklistički klub “Lood” iz Orahovice u kojem je 2019. proslavio pobjedu u klupskom poretku Slavonske brdsko biciklističke lige. Zadnjih par godina nastupa individualno te ostvaruje neprekidan napredak te uspjehe nastupima na raznim i brojnim utrkama diljem Hrvatske, kojih je ove godine zabilježio 18, a od kojih je, na njih čak 11, stao na pobjednički podij.

Ovaj ustrajan i discipliniran “dečko”, iako ima 34 godine, smatra da njegovo najbolje vrijeme još uvijek traje, a dovoljno o tome govori podatak da se trenutno natječe “rame uz rame” s najjačim seniorima i juniorima u Hrvatskoj, iako je po pravilima kategorizacije veteran.

Osim što se utrkuje, Saša voli pomicati svoje granice fizičke i mentalne izdržljivosti, stoga je 2019. godine odradio, među biciklistima popularan, pa čak i nedostižan “Everesting”. Tim uspjehom upisao se u “kuću slavnih” penjača svijeta koji su uspješno odvozili ovaj nazivno najteži izazov penjanja i izdržljivosti u svijetu.

Naime, on je tada na MTB biciklu odvozio 250 kilometara na jednom usponu, uz impresivnih i velikih 8848 metara veritkalnog uspona.

(www.icv.hr, eb)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content