Udruga S.O.S. Virovitica akcijom “Sigurnost i povjerenje za žene” traži bolje sankcioniranje femicida

Udruga S.O.S. Virovitica danas (ponedjeljak) je održala javnu akciju “Sigurnost i povjerenje za žene” na Trgu kralja Tomislava (kod sata) u Virovitici kako bi iskazala solidarnost prema ženama iz Osijeka nakon poznatog slučaja ubojstva Mihaele Berak, kao i svim ženama koje trpe nasilje. Dio je to akcije Ženske mreže Hrvatske koja je održana u 16 gradova u Republici Hrvatskoj.

-Danas smo kroz javnu akciju odlučili dati podršku ženama u Osijeku koje već duže vremena prosvjeduju i traže istinu za ubojstvo mlade studentice Mihaele Berak. Bez povjerenja nema sigurnosti. Moramo imati povjerenja u institucije, a posebno se to odnosi na žrtve koje se obraćaju i traže pomoć. Slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao je nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama. Cijeli niz propusta u postupanju policije dobro je poznat javnosti. U javnost su plasirane pogrešne kvalifikacije ovog teškog ubojstva, prvo kao samoubojstvo, potom nesretni slučaj prilikom provjere oružja. Posebnu zabrinutost u javnosti, a s obzirom na iznesene okolnosti slučaja izaziva činjenica da je okrivljeniku uopće bilo dopušteno raditi u policiji i nositi oružje. Mi danas tražimo da se napravi jedna nacionalna strategija u kojoj će biti obuhvaćeni svi oblici nasilja – kaže Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica.

Isto tako, traže i da se femicid posebno definira kroz Kazneni zakon. Od ukupnog broja ubojstava u Hrvatskoj negdje oko 45 posto ubojstava upravo se odnosi na femicid, odnosno na ubojstvo žena koje su ubijene samo zato što su žene.

-Mislim da smo u ovom periodu postigli dosta što se tiče zaštite žena žrtava nasilja, ali nasilje postaje sve grublje i svi moramo biti aktivni građani koji ćemo pružiti podršku žrtvama. Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, pa tako ni femicid, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju. Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena – dodaje Desa.

Kako je već spomenuto, javna akcija organizirana je u dogovoru sa ženskim organizacijama i inicijativama iz 16 gradova u Hrvatskoj.

-Treba nas puno više podržavati ovakve akcije, ali i žrtve, jer onaj tko nije kroz to prošao ne može drugome niti vjerovati. Trebale bi se žene više angažirati za svoja prava i ne sramiti se svojih životnih situacija. Moraju se javljati nadležnim institucijama i tražiti zaštitu, bez srama i ustručavanja, kao i pomisli da su one za nešto krive – rekla je tom prigodom Snježana Brkić koja je došla podržati ovu javnu akciju.

Ovom javnom akcijom Udruga S.O.S. Virovitica podržava inicijativu “Kava za ženska prava” Udruge Adela jer je slučaj ubojstva Mihaele Berak pokazao nefunkcioniranje sustava u zaštiti žena od rodno uvjetovanog nasilja na svim razinama.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content