Dan obrane grada Osijeka: Počast poginulim hrvatskim braniteljima u šumi Rosinjača

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas (utorak) ispred spomen-ploče poginulim braniteljima u šumi Rosinjača, u Osijeku je obilježen Dan obrane grada Osijeka te je odana počast za 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, poginulih u šumi Rosinjača prije 32 godine.

Tog je dana Osijek bio izložen žestokim napadima i granatiranju neprijateljske vojske, a život je izgubilo ukupno 28 branitelja i civila. Počast poginulima su, uz obitelji stradalih i suborce, odali izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Anto Zelić, izaslanik ministra obrane brigadni general Željko Ljubas, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece, zamjenik župana Josip Miletić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, pripadnici braniteljskih udruga te učenici Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” Osijek.

Tajnik UHDDR-a Sveti Rok Osijek Goran Radičević prisjetio se tog prosinačkog jutra kada se vratio s položaja iz šume Rosinjača u kojoj su držali liniju obrane, nakon čega je stigla vijest o napadu.

– Vratili smo se natrag u šumu i pokušali doći do suboraca, ali nažalost, to je bila prevelika koncentracija neprijateljske linije neprijateljske tehnike i ljudstva. Postali smo svjesni da su izgubili živote u borbi. Važno je istaknuti kako su poginuli u borbi i tako dali vremena da se obrana Osijeka konsolidira jer je to bio najžešći napad na grad Osijek po cijeloj dužini, ne samo južne bojišnice nego i iz pravca Nemetina i svih pravaca neprijatelj je pokušao slomiti obranu. Mi volimo reći da je to bio dan D za Osijek. Nažalost, slomom obrane Vukovara koji se herojski branio 3 mjeseca, postali smo svjesni da će neprijatelj krenuti prema Osijeku kao sljedećem cilju, ali prebrzo su uspjeli prebaciti snage i napasti nas. Nismo bili nespremni za borbu, nego tada nismo imali ni ljudi ni dovoljno naoružanja da ih zaustavimo i pružimo otpor – rekao je Radičević i dodao kako je ponosan što u obilježavanju sudjeluju i učenici osječke Trgovačke i komercijalne škole “Davor Milas” koja nosi ime po branitelju poginulom u šumi Rosinjača i na taj način uče o vrijednostima Domovinskoga rata.

Majka poginulog hrvatskog branitelja Davora Milasa, Marija Milas istaknula je kako joj je današnji dan jedan od najtežih dana u životu.

– Sjećam se tog jutra kako sam budila Davora, kako se spremao i kako smo se oprostili, kako je otišao i nije se više vratio. Sjećanja su svježa, potpuno svježa, ne vjerujem da su prošle 32 godine, ne mogu si to osvijestiti. Vrijeme prolazi, ali bol i tuga ne prestaju, no istovremeno osjećam i ponos što sam imala takvo dijete – kazala je Milas.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odao je i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

– Na današnji se dan prisjećamo svih onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, osobito u obrani grada Osijeka. 5. prosinca 1991. godine, dakle prije 32 godine, 16 hrabrih pripadnika 106. brigade stradalo je u šumi Rosinjača, čime su pokazali nadljudsku hrabrost i požrtvovnost. Upravo zbog toga, njihova djela ostaju trajan spomen svima nama te ćemo im dok smo živi odavati počast i prisjećati se njihova herojstva – kazao je Miletić.

Pripadnik Bojne Frankopan Goran Brebrić prisjetio se najtežeg dana u obrani grada Osijeka, a danas ga se kaže, sjeća, s velikim ponosom.

– Bili su to dani ponosa za sve nas koji smo došli iz svih dijelova Hrvatske braniti Osijek koji je bio u takvoj poziciji da je mogao biti drugi Vukovar. Nas nije bilo puno, ali kako je rekao naš zapovjednik, bili smo odabrani i bila nam je velika čast, sudjelovati kao prvi hrvatski komandosi, u humanoj akciji izvlačenja tijela poginulih suboraca. Danas želimo očuvati istinu o Domovinskom ratu zbog čega smo izdali monografiju kao jedinu knjigu koja se smatra znanstvenim radom, a pisana je za civilno stanovništvo s idejom da svi razumiju na koji smo način mi neiskusni branitelji krenuli u oslobađanje Hrvatske – rekao je Brebrić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić istaknuo je kako se današnji dan, odlukom Gradskog vijeća 2018. godine, obilježava kao Dan obrane grada Osijeka.

– Danas smo ovdje kako bismo s posebnim pijetetom odali počast i prisjetili se velike žrtve 16-orice pripadnika 106. brigade HV-a koji su svoje živote položili u šumi Rosinjača. Oni su se oduprli brojnijem i naoružanijem neprijatelju te na taj način spriječili njihov ulazak u južni dio Osijeka. Zbog toga, njihova žrtva ne smije i neće biti zaboravljena, a zahvaljujući herojstvu Osijek je bio i bit će nepokoren grad – zaključio je Radić.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content