DUHOVNI SMISAO: Adventski štandovi

Zanimljivo je ovo naše vrijeme koje zatire stare običaje, a u kratkom roku uspostavlja nove koji su vrlo brzo prihvaćeni kao da su odvjeka bili prisutni. U to se može svatko uvjeriti u ovom vremenu došašća kada se gradovi natječu tko će pripremiti ljepši Advent u svome gradu. Još je razumljivo za gradove u kojima su postojale takve adventske manifestacije, ali danas je poplava toga na sve strane Lijepe Naše, kao i u drugim zemljama.

Gotovo mi zvuči nevjerojatno povjerovati da je moglo toliko porasti zanimanje za crkveno vrijeme došašća. No kad se uzme u obzir da se sva adventska priprava svede na konzumističku poplavu, onda postaje sasvim jasno odakle toliko zanimanje za Advent ovdje i ondje. Jer, na taj ‘ukrasni advent’ štandova i trgovine ne dolaze vjernici već turisti, te se onda pretvori za mnoge u onaj ‘ukradeni advent’.

To se dogodi ponajviše onda kada vjernik zaboravi da je sam Gospodin postavio čudesan ‘štand’ za čovječanstvo u kojem nam velikodušno nudi svoga Sina kao Dijete u betlehemskim jaslama. Zato je Došašće sasvim drugo od ‘Adventa u nekom gradu’, jer je ono put prema tome Božjem neizrecivom štandu.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content