I u OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje nastavljen program “Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka”

I ove je godine nastavljen program Ministarstva poljoprivrede pod nazivom “Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka” u svim hrvatskim školama, pa tako i u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Gornjem Bazju.

Ovaj se program održava na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelarstva, 7. prosinca. Na taj se dan učenike prvog razreda podučava o važnosti i značaju pčelarstva i pčela u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji te o održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti.

Najmlađi učenici susreli su se s pojmovima – matica, radilica, trut, saće, košnica. Doznali su kako izgledaju pčele, kako i čime se hrane, upoznali su njihov put od cvijeta do meda, doznali koliko pčela tijekom života proizvede meda, koje su dobrobiti meda za ljudsko zdravlje, kako se sporazumijevaju pčele i ostalo.

Učenici su na dar dobili med u staklenci označenoj naljepnicom i jedinstvenim serijskim brojem putem kojeg se može provjeriti tko je pčelar, gdje i kada je proizveo med jer, osim važnosti pčelarstva, svrha ovog programa je i podizanje svijesti kod djece i roditelja o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda. Uz med, tu je i edukativna slikovnica te brošure.

Nakon doručka u školskom restoranu, gdje su imali priliku kušati med, učenici prvih razreda matične škole, s učiteljicom Kamenkom Miletić, proveli su prve sate u školskoj knjižnici kako bi obilježili Školski medni dan. Uz edukativne prezentacije imali su priliku i biti kreativni pa su tako od plastelina izrađivali pčelice koje su zatim lijepili na saće od kartona. Za kraj su odigrali igru koju im je pripremila učiteljica – povlačenje pčelica putem vezica. U parovima su se natjecali tko će prvi dovući pčelicu do sebe.

– Sigurni smo da su danas naučili ponešto o pčelama i medu, a u isto vrijeme se i dobro zabavili. Sreća je bila i veća, jer dan nakon sv. Nikole imamo još jednog svetca zaštitnika koji im je donio još poklona- istaknuli su iz OŠ Ivana Gorana Kovačića.

(OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content