Osmaši orahovačkih “Brlića” zajedno s članovima Udruge “ORAO” Orahovica-Našice odali počast žrtvama VRO Papuk ’91

U povodu obilježavanja 32. obljetnice vojno-redarstvene operacije Papuk ’91, u četvrtak, 7. prosinca Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata”ORAO” Orahovica-Našice ugostila je učenike osmih razreda Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Orahovica.

Operacija Papuk ’91 treća je napadna operacija hrvatskih snaga u zapadnoj Slavoniji izvedena potkraj 1991. i početkom 1992. godine. U njoj je oslobođeno oko 100 naselja i 1000 četvornih kilometara okupiranog prostora. Važno je postignuće operacije onemogućavanje neprijateljskog presijecanja Hrvatske i odvajanja Slavonije od ostatka zemlje.

Učenici su zajedno sa svojim profesorima i članovima udruge okupili ispred spomenika hrvatskim braniteljima u centru Orahovice te se zajedno poklonili i zapalili svijeće u spomen na sve žrtve koji su svoje živote dali u navedenoj akciji, ali i u spomen na sve žrtve Domovinskog rata.

Nakon toga, učenici su se uputili u prostorije Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata “ORAO” Orahovica-Našice te im je održano edukativno, interaktivno predavanje na temu VRO “Papuk”. Potom su članovi udruge odgovarali na pitanja učenika te razgovarali s njima o navedenoj temi.

Svi učenici i profesori dobili su kao poklon majice u sjećanje na 32. obljetnicu Papuk ’91. Po završetku predavanja učenici i profesori uputili su se u spomen sobe Specijalne policije te su razgledavali fotografije i borbenu opremu članova udruge gdje su im članovi Udruge detaljnije opisivali pojedine doživljaje i zgode koju su oni proživjeli u ratu. Učenicima i profesorima su podijeljeni sendviči i sokovi te su se svi zajedno vratili u školu.

Projekt pod nazivom Papuk ’91 provodi se u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

(USPDR ORAO Orahovica-Našice)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content