Potpisan ugovor za projektiranje i izgradnju NGN agregacijske mreže – Istočna Hrvatska: Ruralnim područjima omogućiti pristup brzom internetu

Kompanija Ericsson Nikola Tesla je u ime gospodarske zajednice s Ericsson Nikola Tesla Servisi i Supra Net potpisala s tvrtkom Odašiljači i veze (OiV) ugovor za projektiranje i izgradnju NGN agregacijske mreže – Istočna Hrvatska, u vrijednosti od 52,1 milijun eura bez PDV-a, izvijestili su iz Ericsson NT-a.

Projektiranje i izgradnja NGN agregacijske mreže – Istočna Hrvatska, kako se navodi, dio je izgradnje nacionalne širokopojasne agregacijske infrastrukture sljedeće generacije (Next Generation Network – NGN) čiji je nositelj Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. OiV je zadužen za tehničku provedbu o čemu je krajem 2020. s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU i agencijom SAFU sklopio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova za tu namjenu – prenosi Poslovni dnevnik.

Projekt se sastoji od šest prijelaznih čvorova (Bjelovar, Kutina, Virovitica, Slavonski Brod, Vinkovci i Osijek), od kojih je svaka zasebna funkcionalna cjelina koja pokriva određeno područje, te će manjim mjestima i ruralnim područjima omogućiti pristup brzom internetu.

Cilj izgradnje nacionalne širokopojasne agregacijske infrastrukture je povezivanje ciljanih javnih korisnika/tijela javne vlasti i drugih pristupnih brzina interneta iznad 100 Mbit/s na područjima gdje ne postoji komercijalni interes izgradnje, čime bi bilo obuhvaćeno 438 prioritetnih (ciljanih) naselja u ruralnim i subruralnim područjima Hrvatske koja imaju više od tisuću stanovnika ili imaju manje od tisuću, ali bar jednog javnog korisnika/tijelo javne vlasti.

Ukupna dužina trase NGN agregacijske širokopojasne infrastrukture koja se namjerava realizirati je oko 5.300 kilometara, što je, prema OiV-u, “otprilike četiri puta duže od sveukupne dužine mreže autocesta i poluautocesta (iznosi oko 1.340 kilometara) u RH, odnosno 2208 puta duže od Pelješkog mosta te zbog toga je taj infrastrukturni zahvat i jedan od kompleksnijih projekata od državnog značaja”.

(Poslovni dnevnik, HINA)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content