Poznati meteorolog Zoran Vakula pitomačkim mališanima predstavio svoju šestu “Munjastu” slikovnicu

U Knjižnici i čitaonici Pitomača danas (utorak) je gost bio poznati meteorolog Zoran Vakula, koji je najmlađim mještanima općine Pitomača predstavio svoju najnoviju “Munjastu” priču, ali i pet dosad izdanih slikovnica serijala “Vremenaste priče”. 

-Čast, zadovoljstvo i veselje mi je što sam po prvi puta na predstavljanju moje šeste slikovnice u knjižnici u Pitomači. Drago mi je da sam najmlađim sumještanima predstavio svoju šestu slikovnicu “Munjasta” koja je i ovog puta nastala u suradnji s Nikom Titanikom, inače poznatim karikaturistom – rekao je Vakula. 

Do sada je izdao šest slikovnica: “Vjetropirasta”, “Oblačasta”, “Sunčasta”, “Pahuljasta” i “Kapljičasta”, a “Vremenaste priče” će se, kaže, nastaviti. 

-Ideja za ovakvim serijalom je još potekla 2004. godine i kada sam počeo raditi na Hrvatskoj radio televiziji kao meteorolog zvali su me u dječji program kako bih djeci objasnio meteorološke pojave. Tada je počelo skiciranje kako sve to spustiti na nivo “običnog čovjeka” kako bi svi razumjeli te pojmove, ali i kako bi lakše naučili. Tako sam sada izdao šestu slikovnicu, a u najavi je i slikovnica “Tornado” jer djeca uvijek pitaju za tornado – objasnio nam je Vakula.

Istaknuo je tom prigodom kako se nada da će iz “njegove” Pitomače “niknuti” još jedan meteorolog.  

-Nadam se da će kroz ovakva predstavljanja djeca zavoljeti meteorologiju, da će se početi interesirati. Djeca su jako zainteresirana na predstavljanjima i puno znaju o oblacima, kiši, snijegu, suncu i drago mi je da im na ovaj način mogu objasniti i pojednostaviti samu meteorologiju. Nadam se da će jednog dana netko krenuti mojim stopama pa da imamo još jednog meteorologa u javnom prostoru jer mi je drago da uz sebe u programu vidim i našu Martu Šimić Mrzlečki na jednom od najgledaniji televizijskih programa – dodaje. 

Danas su tako mališani iz grupe “Kapljice” iz Dječjeg vrtića Potočnica na zabavan, zanimljiv i njima prilagođen način mogli naučiti o munjama, ali i o samoj meteorologiji i meteorološkim terminima, što i je cilj serijala slikovnica “Vremenaste priče”.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content