Rezultati praćenja ovisničkih ponašanja virovitičkih gimnazijalaca predstavljeni na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu u tijeku je važan međunarodni znanstveno- stručni skup koji je od 7. do 9. prosinca, pod nazivom “Promjenjive životne okolnosti – prilika za rast pojedinca i zajednice”, organizirao Odjel za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Glavna tema skupa proizašla je iz prepoznavanja velikih globalnih te lokalnih promjena, a među njima su i promjene u ovisničkim ponašanjima mladih u duljem vremenskom razdoblju. Na ovom skupu aktivno sudjeluje i profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, koji je u suradnji s kolegicom Sanjom Lješčak predstavio rezultate istraživanja o ovisničkim ponašanjima virovitičkih gimnazijalaca provedenog u tri vala tijekom posljednjih 40 godina.

Ovim su istraživanjem obuhvaćeni učenici od 1. do 3. razreda gimnazijskih usmjerenja u Virovitici: 1291 ispitanik 1983. godine, 182 ispitanika 1988. godine i 221 ispitanik 2023. godine. Rezultati analize pokazali su kako u pijenju alkohola između 33% učenika 1983. i njih 27% 1988. godine nema statistički značajne razlike, dok 2023. učenici statistički značajno više piju (66%) u odnosu na prethodna istraživanja. Drogu je i 1983. i 1988. godine zloupotrijebilo 4% učenika, a 2023. godine njih 9% i to je povećanje statistički značajno. U 1983. godini pušilo je 29% učenika, 1988. godine njih 18% (što je statistički značajno manje), te 2023. godine njih 14% što nije statistički značajno smanjenje u odnosu na 1988. godinu.

Također je uočen novi trend štetne zloupotrebe, a to je “pušenje” (ustvari inhaliranje) e-cigareta koje 2023. godine upotrebljavalo 15% učenika, njih više nego što ih puši klasične cigarete. Podaci su iznimno važni jer doprinose boljem razumijevanju ponašanja mladih u duljem vremenskom razdoblju te se mogu koristiti za osmišljavanje i implementaciju učinkovitih preventivnih intervencija usmjerenih djeci i mladima.

Ovaj je skup prilika da stručnjaci podijele znanstvena i stručna znanja o tome kako psihologija kao struka i psiholozi kao stručnjaci mogu na učinkovit način pomoći pojedincima i zajednici nositi se s promjenama koje su zahvatile različita područja života. Doprinos profesora Brlasa na ovome skupu je predstavljen u području istraživanja ovisničkih ponašanja mladih u okviru psihologije ovisnosti kojom se on kao psiholog bavi proteklih četvrt stoljeća, iako se problematikom ovisnosti počeo baviti prije više od 35 godina te je u ovome području jedan od najiskusnijih stručnjaka u našoj zemlji.

(www.icv.hr, sb)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content