Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije besplatnim testiranjem obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Služba za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, danas (petak) je tradicionalno organizirala anonimno i besplatno testiranje na prisutnost antitijela HIV-a tipa 1 i 2 iz kapilarne krvi, te testiranje na prisutnost antitijela hepatitisa C i površinskog antigena virusa hepatitisa B, također iz kapilarne krvi.

– HIV i hepatitis virusi su prisutni među nama i trebamo preuzeti sve mjere kako bi se oni prestali širiti. U hrvatskoj je to dobro kontrolirano. Mi imamo organizirano cijepljenje protiv hepatitisa B, a razvija se i cjepivo protiv hepatitisa C. Cjepiva protiv HIV-a još nema u uporabi te svaka osoba mora paziti s kim stupa u spolne odnose i kako se zaštiti. Ukupan broj HIV pozitivnih osoba u Republici Hrvatskoj od osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas je negdje oko 2.000 oboljelih. Protekle godine otkriveno je 113 novih zaraženih osoba. Kod svih osoba koji su HIV pozitivni ne javlja se AIDS. Nekad je AIDS bio gotovo 100 posto smrtonosna bolest, dok danas sve boljim lijekovima pada smrtnost od AIDS-a te zaraženi AIDS-om mogu živjeti gotovo normalni ljudski vijek – izjavio je Miodrag Beneš, specijalist javnozdravstvene medicine pri Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content