MATO DAMJAN, NAČELNIK OPĆINE CRNAC: Dovršit ćemo izgradnju lovno-ribolovnog doma, nastavljamo s demografskim mjerama za mlade obitelji

Općina Crnac, koja ima 1116 stanovnika u 10 naselja, unatoč svim problemima i preprekama i u protekloj je godini pokazala da je riječ u maloj općini koja se bori za boljitak svojih sumještana. Iako neki projekti nisu bili realizirani, za njih će mjesta biti ove godine, najavio je načelnik Mato Damjan s kojim smo razgovarali o ostvarenom u prošloj godini i planovima za 2024.

– U proteklih godinu dana realizirano je i započeto niz novih projekata. Izgradnjom dječjeg vrtića zbrinuli smo predškolski odgoj i obrazovanje, odradili smo niz projekata za obnovu školskih zgrada, brinemo o zdravlju, što govori obnova Doma zdravlja u Velikom Rastovcu, a u Crncu je Dom zdravlja nominiran na energetsku obnovu. Budući da smo isključivo poljoprivredni kraj, moram naglasiti da smo uspješno proveli natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske te smo time omogućili mladim ljudima uvjete opstanka u našim selima.

Provodimo projekt “Zaželi”, trenutno smo u trećoj fazi te željno i spremno očekujemo četvrtu. Posjedujemo građevinsku dozvolu za izgradnju Centra za starije i nemoćne, trenutno smo u izgradnji Trga hrvatskih branitelja, izgrađujemo pješačke staze i uređujemo domove diljem općine – kaže M. Damjan.

Što očekuje općinu u ovoj godini?

– Općina je izradila projektnu dokumentaciju za izgradnju lovno-ribolovnog doma, koji je nominiran na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Projekt je prihvaćen i odobreno nam je sufinanciranje od 55 tisuća eura. Ukupna vrijednost investicije u prvoj fazi je 81 tisuću eura. Nakon odluke Općinskog vijeća radovi su započeli i u punom su jeku. Druga faza bit će ove godine, kada bi projekt trebao biti i dovršen. Očekujemo i potpisivanje ugovora za sustav odvodnje Crnac koji je nominiran na NPOO – objašnjava načelnik.

Lovno ribolovni dom 2

Na upit na koji način područje općine nastoje učiniti privlačnim za nove stanovnike, koje demografske mjere koriste da pomognu stanovništvu, M. Damjan kaže kako nastoje pomoći svim generacijama.

– Uz činjenicu da pomažemo školama i vrtiću, ovdje svakako treba izdvojiti i našu potporu za mlade obitelji pri izgradnji ili obnovi prve nekretnine, gdje smo od 10 predviđenih u 2023. godini isplatili 9. I ove godine ta je pomoć ponovno u proračunu jer smo već imali upita za nju, što mi je posebno drago. To govori o želji mladih da ostanu ovdje – smatra načelnik.

Dodaje kako je Općini važna suradnja s udrugama, klubovima, poduzećima i obrtnicima…

– Ta suradnja je iznimno važan kotačić života u lokalnoj zajednici. Mi nemamo puno udruga, ali one su dio nas i sve što možemo za njih i učinimo. Zajedno organiziramo događanja; s Udrugom žena CER smotru folklora, s DVD-om maškare, kobasijadu i drugo, a svakoj udruzi nastojimo osigurati i uvjete za normalan rad – kaže.

Za investicije koje su planirane u budućnosti M. Damjan ističe kako imaju niz projekata za koje je izdana građevinska dozvola i za koje očekuju realizaciju u narednih nekoliko godina. To su: sustav odvodnje i pročistač za naselje Crnac, Polivalentni centar, Društveni dom u Novom Petrovom Polju i Dom za stare i nemoćne…

– Sve su to projekti koji će nam omogućiti razvitak i bolji standard života na području općine – zaključuje M. Damjan.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content