Novih 13 mladih potpisalo ugovore: Županija studentima svih 12 mjeseci u godini daje 140 eura

Novih trinaest stipendista potpisalo je danas (srijeda) sa županom Igorom Androvićem ugovor o stipendiranju u iznosu od 140 eura u razdoblju od 12 mjeseci za akademsku 2023./2024. godinu. Njih 51, koji su do sada primali stipendiju, potpisalo je aneks ugovora s  obzirom da je od ove godine povećan iznos stipendije u odnosu na prošlogodišnji, koji je iznosio 106,28 eura.

Događaju je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, Martina Bunić te članovi Povjerenstva za dodjelu stipendija Hrvoje Belobrk i Lahorka Weiss.

Na javni natječaj pristigle su 93 prijave, od kojih 8 nije zadovoljilo formalne uvjete natječaja. Od prosinca 2023. godine svim stipendistima je povećan iznos stipendije, objasnio je župan Igor Andrović, napomenuvši da je do sada u proračunu za stipendije bilo osigurano 74.750,00 eura, a od 2024. godine, zbog Odluke o povećanju stipendije sa 106,28 eura na 140 eura, planirani iznos je 107.520 eura. 

-Razlog za povećavanje iznosa stipendije usko je vezan s rastom troškova života, a vjerujem da ćemo na ovaj način malo olakšati studentima život u sredinama gdje studiraju. Trenutno stipendiju prima 51 student i s novih 13, ukupno ih je 64. U razdoblju od 2002. do 2023. godine VPŽ je stipendirala ukupno 364 studenta, a za njih 95 imamo potvrdu da su zaposleni na području VPŽ – rekao je tom prigodom župan Igor Andrović koji je uz čestitke studentima za uspješno školovanje iskazao nadu da će svoje buduće zaposlenje naći upravo u našoj županiji. 

20240103_100709

-Riječ je o deficitarnim zanimanjima odnosno zanimanjima koja nedostaju na tržištu rada i u našoj županiji. Pratimo tržište rada i obavljamo razgovore s poslodavcima tako da na taj način stvaramo i preduvjete da se studenti nakon završenog studija zaposle na ovom području – napomenuo je. 

FARMACIJA, MENADŽMENT, PROMET 

Laura Divković iz Suhopolja studentica je prve godine studija Farmacije u Osijeku i kaže kako će stipendija u mnogočemu pomoći njoj i njenim roditeljima. 

-Stipendija će mi poslužiti da njom otplatim dio troškova stanovanja, s obzirom da me iznajmljivanje stana u Osijeku trenutno košta 300 eura mjesečno. Želja mi je da kad završim studij ostanem raditi u našoj županiji- rekla nam je Laura.

Iva Lulić iz Slatine studentica je druge godine menadžmenta na Veleučilištu u Virovitici, a s obzirom da je student putnik, stipendija će joj dobro doći za podmirenje troškova putovanja, kaže. 

-Stipendija će mi uvelike pomoći jer kad si student svaki je cent važan. No i studiranju će doći kraj, a tada slijedi posao. Tim povodom želja mi je ostati u našoj županiji koja stvarno nudi široku lepezu mogućnosti zaposlenja i napredovanja u poslu kada je riječ o deficitarnim zanimanjima- rekla nam je Iva.

Matej Bajan student je prve godine Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, a kako nam je otkrio, stipendiju namjerava stavljati za štednju. 

-Za sada imam mogućnosti otplatiti troškove pa će mi 140 eura mjesečno dobro doći da si nešto kupim. Vidjet ćemo. Inače prebivam u studentskom domu i hranim se u studentskoj menzi, što i nije toliko skupo. Nadam se da cijene neće otići gore, bar dok ne završim studij – kroz smijeh nam je rekao Matej koji će poput svojih kolega, posao također potražiti na području VPŽ.

(www.icv.hr, bs) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content