Superizborna godina za Hrvate: Birače očekuju europski, parlamentarni i predsjednički izbori

Hrvatske birače u 2024. godini, superizbornoj godini očekuju europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Za sada je poznat samo datum izbora za Europski parlament, o datumu parlamentarnih se još nagađa, dok će se prvi krug predsjedničkih održati krajem godine, u prosincu.

Izbori za Europski parlament u Hrvatskoj i drugim državama u kojima se tradicionalno glasa nedjeljom održat će se 9. lipnja, a u cijeloj Europskoj uniji u rasponu od četiri dana, od 6. do 9. lipnja, budući da pojedine članice izbore održavaju i drugim danima u tjednu.

Hrvatski birači četvrti će put birati svoje europske parlamentarce, posljednji put to su učinili 2019. godine, a prije toga 2014. i 2013. godine, odmah po ulasku u EU. Europski parlament ima 705 zastupnika koji se biraju u 27 država članica, izbori se održavaju svakih pet godina a u Hrvatskoj se bira 12 zastupnika.

Izbori za Sabor: Krajnji rok 15. rujna 2024. godine

Hrvatsku političku i opću javnost najviše zanimaju izbori za Hrvatski sabor, datum im se još ne zna, a krajnji zakonski rok je sredina rujna, konkretno 15. rujna. Aktualni, 10. saziv Hrvatskog sabora konstituiran je 22. srpnja 2020. godine i izbori se iduće godine moraju održati 30 do 60 dana od tog datuma. No, Sabor se, odluče li vladajući, može raspustiti i ranije.

Nakon raspuštanja Sabora na potezu će biti predsjednik Republike Zoran Milanović koji će donijeti odluku o raspisivanju izbora, na raspolaganju će imati četiri nedjelje. Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor precizira da u odluci o raspisivanju izbora predsjednik određuje i njihov datum koji mora biti na neradni dan. Od odluke o raspisivanju izbora do dana izbora mora proteći najmanje 30 dana.

Izbori za novi saborski saziv održat će se po novom Zakonu o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor kojim nije promijenjen postojeći izborni sustav, ali su u određenoj mjeri prekrojene karte izbornih jedinica pa će jedinicu u kojoj bira promijeniti oko petina birača. Buduće saborske zastupnike, njih 151, birat ćemo kao i do sada, u 10 izbornih jedinica po 14 zastupnika, osam zastupnika birat će pripadnici nacionalnih manjina, a tri hrvatska dijaspora tj. hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj u posebnim izbornim jedinicama.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content