DAN CRVENIH HALJINA Patronažna služba Doma zdravlja VPŽ provela akciju s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena

U sklopu javnozdravstvene kampanje “Dan crvenih haljina”, Patronažna služba Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije provela je akciju kojoj je cilj bio podići svijest o moždanom udaru kod žena. Akciju je podržala i Virovitičko-podravska županija, a održana je danas (petak) u prostorijama Doma zdravlja VPŽ u Virovitici i Slatini.

Uz podjelu promotivnih materijala, patronažne sestre građanima su izmjerile krvni tlak i glukozu u krvi s obzirom da su kardiovaskularne bolesti i neregulirana šećerna bolest jedni od značajnih čimbenika rizika.

Postoje i čimbenici na koje je moguće utjecati kao što su pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, nereguliran krvni tlak i glukoza u krvi, povišen kolesterol, bolesti srca i povećana konzumacija alkohola.

Kod žena rizik raste s obzirom i na hormonski status. Najčešći simptomi moždanog udara su iznenadna utrnulost ili oduzetost jedne strane tijela ili ekstremiteta, iznenadne smetnje govora, vida, kretanja, iznenadna jaka glavobolja, mučnina i povraćanje.

(Dom zdravlja VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content