DUHOVNI SMISAO: Gospa Lurdska

Dan je Gospodnji i blagdan je Gospe Lurdske. Godine 1858. četrnaestogodišnjoj Bernardici (Bernardette) Soubirous, mlinarevoj kćerki, u spilji Massabielle osamnaest puta ukazala se Blažena Djevica Marija.

Prvo ukazanje dogodilo se na današnji dan 11. veljače 1858. godine kada je Bernardica vidjela Gospu u spilji nedaleko grada, skupljajući drva za ogrjev u društvu svoje sestre i prijateljice. Slična ukazanja ponovila su se te godine još 17 puta, sve do 16. srpnja 1858.
Marija je u svojim obraćanjima Bernardicu pored ostalog potaknula da iskopa izvor s ljekovitom vodom, zaželjela dolazak mnoštva vjernika na mjesto ukazanja, preporučila molitve i pokoru za nevoljne grešnike, bolesni svijet i obraćenje nevjernika, zatražila podizanje crkve na tom mjestu i predstavila se kao Bezgrešno Začeće.

Ukazanja u Lurdu spojila su nebo i zemlju, a prožeta su pozivima na molitvu, pokoru i obraćenje. Marija se za prenošenje svojih poruka poslužila siromašnom i neukom mlinarevom kćerkom. Svevišnji putem Majke znakovito izabire malene i ponizne. To je velika poruka i značajna pouka lurdskih događanja. Lurdska ukazanja potiču Crkvu i vjernike na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima, siromasima i nevoljnicima.

Papa Pio IX. ovlastio je 1862. mjesnog biskupa da dopusti štovanje Blažene Djevice Marije Lurdske. Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927., a svetom 1933. godine. Godišnje Lurd posjeti više od 5 milijuna hodočasnika. Uz spilju su sagrađene bazilika (1876.) i velika crkva svetog Pija X. (1958.), s 20 do 30 tisuća sjedala. U Lurdu su se dogodila, a i danas se događaju mnogobrojna tjelesna i duhovna ozdravljenja.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content