Iz tame u svjetlo: Životna priča Marina Ivanovića Stoke ostavila Orahovčane bez daha

U organizaciji Turističke zajednice grada Orahovice u višenamjenskoj dvorani gostovao je poznati hrvatski hip-hoper Marin Ivanovića Stoke sa svojom autobiografskom monodramom pod nazivom ”Stara škola kreka – iz tame u svjetlo” u kojoj na posebno iskren i jednostavan način progovara o svojoj teškoj životnoj borbi, obraćenju, liječenju od ovisnosti o kokainu i izlasku “iz tame u svjetlo”.
Kako je nastala monodrama koja je iznimno odjeknula u javnosti i do sada izvela mnoge na ispravan put, otkrio nam je njezin autor Marin Ivanović Stoka. 

– Kada sam bio u komuni u Cenacolu, posljednjoj u nizu mnogih u kojima sam bio, gledao sam Tysonovu monodramu koju je radio sa Spike Leejem i toliko me se to dojmilo da sam poželio i sam napraviti nešto slično. Na noćnim klanjanjima u tri ujutro počeo sam tako u jedan mali crni notes upisivati raznorazne natuknice, a dvije godine nakon izlaska iz komune s Marijem Kovačem i Petrom Radin te sam natuknice postavio u jedan smisleni oblik. Iskustva s publikom imam još iz glazbenog dijela svoga života, pozornica mi nije nepoznata i tako je sve nekako krenulo. Mislim da je već ranije Bog izabrao upravo mene kao pojedinca da kroz mene izbaci te stihove, a prije svega da preživim neke stvari koji drugi nisu preživjeli – započeo je Marin te naglasio da monodramu izvodi već punih sedam godina tijekom kojih ju je vidjelo više od 150 tisuća ljudi, a jedna od najupečatljivijih bila mu je baš u Orahovici, na Jezeru na Ferragosto Jamu.

– To mi je bilo jedno prekrasno iskustvo, uistinu nešto posebno. U šumi, okružen s više od  dvije tisuće ljudi, u potpunoj tišini pričam svoju priču. To je na mene ostavilo snažan dojam, da je upravo mene dragi Bog izabrao da govorim. Nisam od onih koji nameću Boga i vjeru, ali ovo se osjeti. Moja priča je moja, ali dođeš je slušati i za pet minuta prepoznaš u njoj sebe ili nekoga svog bližnjeg koji je imao iskustva s ovisnosti. Tako da je to jedna univerzalna priča koja je uvijek aktualna, a glavna poanta svega je da kroz moju priču svatko sebe shvati i iz nje izvuče ono što mu je potrebno – kaže Marin. 

Marin je nastavio i s glazbenom karijerom te će uskoro objaviti novi nosač zvuka.

– Svakih deset dana izbacujem novi singl i radim na novom albumu. Iako zbog predstave imam malo vremena za glazbu, trudimo se i siguran sam da će brzo izaći – kaže Marin, koji je na kraju zahvalio Orahovici i posjetiteljima na toplom gostoprimstvu, prepunoj orahovačkoj višenamjenskoj dvorani koja ga je na kraju pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Kroz monodramu je bilo i smijeha, ali i raznih drugih emocija te je i publika na taj način doživjela Marinovu priču.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content