Kulturno-umjetničko društvo “Petar Preradović” Grabrovnica održalo redovnu godišnju skupštinu: Dodijeljene zahvale za aktivni i predani rad

Kulturno-umjetničko društvo “Petar Preradović” iz Grabrovnice održalo je jučer (četvrtak) redovnu godišnju skupštinu u prostoru Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Uz brojne male i velike članove, skupštini su prisustvovali predsjednik mjesnog odbora Grabrovnica Ivica Peterfi, predstavnici NK Croatia Grabrovnica i Slaven Krupski, sin osnivačice KUD-a Zdenke Krupski koji uvelike pomaže u radu KUD-a. Nakon pozdravnog govora predsjednice Draženke Slavić, izbora Radnog predsjedništva i usvajanja Dnevnog reda, dopredsjednica Marija Kovačević – Švarbić pomoću prezentacije izvijestila je sve prisutne o radu u 2023. godini u kojoj su bili vrlo uspješni u svom radu.

Tajnica Jasminka Milaković podnijela je financijsko izvješće za 2023. i financijski plan za 2024. godinu, nakon čega je predsjednica iznijela plan rada za tekuću 2024. godinu. Sve odluke jednoglasno su usvojene. Na kraju su predali zahvale za aktivni i predani radi, a dodijeljene su Jasminki Milaković za 35 godina, Jani Peterfi, Emi Živko i Draženki Slavić za 10 godina te Emily Hegeduš, Tei Počerek i Eni Tržić za pet godina.

KUD “Petar Preradović” Grabrovnica je u 2023. bilo izrazito aktivno. Prisustvovali su brojnom manifestacijama i događanjima u svom mjestu i okolici i na taj način dali svoj doprinos očuvanju tradicije zavičaja.

U veljači su sudjelovali na općinskoj manifestaciji “Fašenki v Pitomači” gdje su osvojili prvu nagradu za najbolju maskiranu malu grupu- mačke, ali i za najbolju pojedinačnu malu masku- strašilo. Organizirali su i maskiranu povorku kroz Grabrovnicu uveseljavajući svoje sumještane pjesmom i plesom s namjerom očuvanja običaja vezanih uz fašenke koji sve više nestaju iz naših života.

Mjesec ožujak bio je posebno bogat događajima obilježavanja Preradovićevih dana povodom kojih su nastupali s dječjom skupinom na Literarnim susretima u Grabrovnici i na velikoj školskoj priredbi povodom Dana škole u Pitomači. Tom su prilikom u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića prikazali film “Grabrovnica nekad i danas” kojeg su izradili učenici Područne škole Grabrovnica, a ujedno i članovi KUD-a. Odradili su brojne radne akcije čišćenja i uređivanja svog mjesta sadeći cvijeće i čisteći smeće, te su sudjelovali u akciji “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” u organizaciji Općine Pitomača. Posebno su se potrudili oko okoliša škole i prilaza Rodnoj kući P. Preradovića gdje su posadili cvijeće i cijele godine redovito brinuli o njemu.

Obilježili su Dan planeta Zemlje nastupom dječje skupine u Petrovom vrtu. Uskrsno vrijeme obilježili su raznim radionicama i sudjelovanjem na izložbama pisanica u Đurđevcu, u Interpretacijskom centru Kuća P. Preradovića i u Kladarama, a prisustvovali su i na manifestaciji “Uskrsna košarici dobrote” u Podravskim Sesvetama.

U Petrovom vrtu 10. lipnja održali su jubilarne 40. Susrete folklora na kojima su, osim KUD-a “P. Preradović” Grabrovnica, nastupili Češka obec Bjelovar, Udruga “Škrinja” Bušetina, Zajednica Mađara grada Bjelovara i Udruga umirovljenika Hrvatske općine Pitomača. Sudjelovali su i na danim Općine Pitomača, Umrežavanju seoskih žena, na brojnim kulturnim događajima u Interpretacijskom centru Kuća P. Preradovića, te na događanjima u Pitomači i okolnim mjestima.

Protekle godine povećali su broj aktivnih plesača i u tako proširenom sastavu nastupali na susretima folklora u Bušetini, Podravskim Sesvetama, Dugom Selu Lukačkom, u Kladarama i na Lužđani u Petrovom vrtu. Najveći uspjeh u protekloj 2023. godini ostvarili su gostovanjem i nastupom na HRT u emisiji “Dobro jutro Hrvatska”. Tamo su pjesmom i plesom dočarali izvorni plesni izričaj, grabrovničku nošnju i običaje svoga kraja, a posebno su se istakli bogatstvom stola prepunog domaćih starinskih jela i kolača koje su spremile vrijedne ruke njihovih članica.

Godinu su završili adventskim događanjima, pjesmom i plesom povodom Adventa u Petrovom vrtu i paljenjem treće adventske svijeće u Pitomači gdje su sve ljude dobre volje počastili finim i toplim lepinjama, čajem i kuhanim vinom.

U 2024.godini planiraju nastaviti s aktivnim i predanim radom. Najprije će obilježiti 50 godina od prvog nastupa Folklorne grupe Grabrovnica, osnovane 1973. godine, koja je 1986. godine promijenila naziv u KUD “P. Preradović” Grabrovnica. Također planiraju održati i 41. susrete folklora u Grabrovnici i kao suorganizator aktivno sudjelovati u novoj manifestaciji Advent u Petrovom vrtu koji će organizirati u suradnji s Interpretacijskim centrom Kuća Petra Preradovića. Važno je istaknuti da se sve više mladih uključuje u aktivnosti KUD-a, jer jača svijest ljudi o važnosti očuvanja tradicionalnih običaja, pjesme i plesa kako bi to mogli prenijeti na buduće naraštaje.

(www.icv.hr, KUD “Petar Preradović” Grabrovnica)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content