Na međunarodnom skupu o prevenciji u Osijeku predstavljen preventivni program iz Virovitičko-podravske županije

Od 8. do 10. veljače u Osijeku je održan X. međunarodni skup “Osnaživanje potencijala za preventivne aktivnosti u zajednici”.

Suorganizatori su Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, Društvo psihologa Osijek, Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora. Ovo je jedini tematski skup u regiji posvećen prevenciji, održava se svake druge godine i jako je poželjno da svi koji se bave prevencijom mogu na ovome skupu predstaviti svoja postignuća.

Na ovome je skupu aktivno sudjelovao i profesor psihologije Siniša Brlas, voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije i voditelj većine projekata i programa prevencije ovisnosti u Virovitičko-podravskoj županiji.

Profesor Brlas stručnoj je javnosti predstavio projekt “Suradnjom do trijeznog suživota” koji je tijekom 2022. i 2023. godine proveden u Virovitičko-podravskoj županiji. Uz to, održana je i promocija novog sveučilišnog nastavnog priručnika “Psihologija u skrbi za mentalno zdravlje” u kojemu je Siniša Brlas koautor, a profesoru Brlasu iskazana je osobita čast time što je uključen u autorski tim.

ZZJZ projekt

Prevencija ovisnosti je složeni sklop mjera i postupaka, s jedne strane usmjerenih dokidanju veza između rizičnih činitelja i nepoželjnih ovisničkih ponašanja, a s druge strane usmjerenih osnaživanju veza između zaštitnih činitelja i (samo)zaštitnih ponašanja.

Stoga je razmjena iskustava stručnjaka od osobite važnosti u transferu znanja i iskustava, a ovo aktivno sudjelovanje pokazuje kako se u Virovitičko-podravskoj županiji provode preventivni programi koji su primjer dobre prakse u području prevencije ovisnosti i skrbi o mentalnom zdravlju. Navedeno je i pokazatelj kako Zavod za javno zdravstvo ima vrsne stručnjake koji ostvaruju postignuća na najvišoj akademskoj razini.

(Siniša Brlas)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content