Obitelj Marković pronašla sreću u Sopju: Općina im pomogla u rješavanju stambenog pitanja

Općina Sopje već pet godina pomaže mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja, a s tom dobrom praksom nastavit će i ove godine. Načelnik Berislav Androš podsjetio je da je Općina Sopje prošle godine u ovom programu imala tri obitelji, ali ove će ih godine, sudeći po prijavama, biti znatno više.

-U ovih pet godina pomogli smo mnogim obiteljima, a to namjeravamo činiti i dalje. Mislim da smo prvi u Virovitičko-podravskoj županiji koji smo to uveli u svoj Općinski proračun i to se pokazalo kao odličan potez.

Zadovoljni smo i mi, ali i mlade obitelji koje tim povodom dobivaju financijski iznos u vrijednosti do 3.000 eura.  Shodno povećavanju troškova života, cijena nekretnina i svega ostalog, nastojat ćemo taj iznos i povećati koliko god to bude u našoj mogućnosti, a o čemu će se odlučiti “u hodu”.

Objavu natječaja očekujemo u jesen ove godine, a do tada ćemo znati o kolikom broju zainteresiranih obitelji je riječ. Ovaj demografski program započeli smo prije pet godina te mladima pomažemo i u njihovom poslu, neovisno jesu li poljoprivrednici, obrtnici, poduzetnici ili nešto drugo.

Sopje je općina u razvoju, dosta toga je učinjeno, tim koracima nastavljamo i dalje. Bez mladih ljudi to nije moguće – rekao je načelnik Berislav Androš.

Foto 4 2

Zajedno s načelnikom posjetili smo sedmeročlanu obitelj Marković koja je svoju budućnost odlučila tražiti u Sopju. Supruga Petra rodom je iz Zagreba, dok je njezin suprug Marko rodom iz Čađavačkog Luga.

-U Sopje smo došli sasvim slučajno, kupili jednu stariju kuću s dosta popratnih objekata i velikim ‘gruntom’, otprilike oko 3.500 kvadratnih metara. Osim kuće, tu su i garaže, ljetna kuhinja i prostor za radionicu. Naravno, u sve to treba još puno ulagati da bi bilo onako kako bismo htjeli, no vremena imamo, kao i volje – rekao nam je Marko, inače poljoprivrednik i dobar majstor poljoprivrednih strojeva.

Foto 5 1

Petra je domaćica i zbog djece trenutno ne može razmišljati o zaposlenju.

-Imamo petoro djece, od 5 do 17 godina, dakle, od male škole u Sopju, do viših razreda u Čađavici i srednjoškolca koji se školuje za kuhara u Slatini. Ovu kuću smo kupili uz pomoć financijskih sredstava moje majke, kao i uz pomoć Općine Sopje koja nam je pomogla s 3.000 eura.

Odlučili smo se za ruralnu sredinu, jer je Marko i odrastao u takvoj sredini, a ja zbog toga što volim prirodu, bez prometne gužve, buke i svega ostalog što imaju veći gradovi poput Zagreba¸, gdje sam ranije živjela.

Osim toga, u kratko vrijeme ovdje smo stekli puno prijatelja i poznanika, a i Općina Sopje i načelnik Androš su nam uvijek pri ruci. Sretni smo što živimo ovdje – rekla nam je Petra Marković.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content