Po cijeni jednog gableca: Općina Zdenci osigurala je roditeljima da vrtić za dijete plaćaju samo 10 eura mjesečno

Lijepa priča o potpori obiteljima stiže nam iz Zdenaca, jedne od najmanjih općina na području Virovitičko-podravske županije. Općina Zdenci osigurala je roditeljima da vrtić za svoje mališane plaćaju samo 10 eura mjesečno, a ostatak od ekonomske cijene vrtića Općina podnosi sama. Podsjećamo, Dječji vrtić Zdenci djeluje pri Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića i danas ima najmanju cijenu boravka u cijeloj županiji, a zacijelo i među najnižima u Hrvatskoj.

Zadovoljni roditelji načelniku Tomislavu Durmiću veliki su ponos, kao i činjenica da svako dijete u vrtiću nađe svoje mjesto. Trenutno ih je 26.

VRTIĆ PRI ŠKOLI

-Svake godine upišemo svako prijavljeno dijete. Prošle pedagoške godine  boravak djeteta u vrtiću za roditelje iznosio je 13,27 eura mjesečno, a nove smo smanjili na 10 eura. Činimo sve kako bi pomogli roditeljima i njihovim kućnim budžetima, a paralelno djeca u vrtiću imaju sve uvjete po najvišim standardima – kaže načelnik Durmić.

Ovako povoljni uvjeti mogući su zbog zajedničke administracije: budući da  djeluje pri osnovnoj školi, omogućuje velike uštede. Ravnateljica, tajnica i računovodstvo vrtića je ujedno i školsko, bez dodatne naknade, a vrtić ima samo „svoju“ čistačicu i kuharicu.          

-Bilo je pitanja za gradnju novog vrtića, no tada bi cijena boravka bila znatno veća, a u ovom trenu imamo idealne postojeće uvjete. Na upit roditelja objavili smo i iskaz interesa za jaslice, ali tada se javilo samo dvoje, pa je ostala konačna odluka da se postojeći vrtić uredi po najnovijim standardima i siguran sam da je to bio pravi potez za sve. Uredili smo dodatnu prostoriju za potrebe vrtića,  kako bi se sva prijavljena djeca u njima osjećala ugodno i prihvaćeno i kako bi za sve bilo dovoljno prostora – kaže načelnik.

Nacelnik-u-vrticu-3

Ravnateljica Ivana Pavelić ističe kako je Dječji vrtić ušao u fazu kontinuiranih promjena.

-Misija našeg malog vrtića je stvaranje kompleksnog sustava djece i odraslih, odnosno stvaranje organizacije koja uči i djeluje temeljem vlastitog iskustva i koja je u trajnom stanju promjene koju doživljavamo kao stalnu sastavnicu svoga djelovanja.

Prošle godine je osnivač, Općina Zdenci, uredio dodatan prostor vrtića, čime smo dobili kvadrate koji su nužni za neometan rad. Upisali smo svu prijavljenu djecu tako da liste čekanja nema –ističe ravnateljica te naglašava kako je zaposlena i jedna odgojiteljica na puno radno vrijeme.

-Time smo postigli da vrtić može pratiti potrebe zaposlenih roditelja. Cijena vrtića je zasad simbolična. Osnivač osigurava sav potreban materijal za pedagoški rad djece. Nastojimo sredstva koristiti racionalno jer znamo da nisu neograničena. Svake godine planiramo obogatiti centre aktivnosti za djecu, a kreativnost i marljivost odgojiteljica Elvire i Marije je tu presudna. Puno didaktičkog materijala one same izrađuju zajedno s djecom.

PRIRODNIJI PRELAZAK U ŠKOLSKE KLUPE

Roditelji su suradljivi i puni razumijevanja. Ponekada se čini da je “vrtić pri školi” veliko opterećenje, ali naši su roditelji svjesni da bi “izdvajanjem” vrtića cijena znatno morala porasti – ističe Pavelić te dodaje da ovakvih vrtića pri školama nema puno.

-Znam za vrtić u Jasenovcu. Mi to nastojimo iskoristiti kao prednost i kroz tu činjenicu njegujemo načelo otvorenosti. To načelo se ostvaruje i očituje u činjenici da je lako omogućena suradnja sa svim sudionicima obrazovanja.  

To olakšava i provođenje programa predškole, čime se osigurava kvaliteta izrade, ali i konkretizacija ciljeva i zadataka samog programa. Dvije razine odgojno-obrazovnog sustava u istoj zgradi omogućuju premošćivanje barijere koja izaziva stres i nezadovoljstvo kod djece prilikom prijelaza na osnovnoškolsko obrazovanje. U našem vrtiću osnovni pokazatelj kvalitete treba uvijek treba biti zadovoljstvo djece i njihovih roditelja – zaključila je Pavelić.

Ravnateljica-Ivana-Pavelic-u-novouredenom-prostoru-vrtica

Kako bi stimulirali rad odgojitelja, Općina se pobrinula da to radno mjesto bude kvalitetno i plaćeno, doznajemo, pa je plaća odgojiteljice u ovom trenu u istoj razini kao i plaća učitelja u školama.

KVALITETNI UVJETI I POSEBAN PRISTUP

Roditelji imaju samo riječi hvale o ovakvom radu vrtića. Cijena je, kažu, znatna pomoć njihovom kućnom budžetu.

-Niska cijena vrtića znači nam puno, s obzirom da imamo dva djeteta vrtićke dobi. U ovo vrijeme kada su cijene u stalnom porastu, svaki cent dobro dođe pa nam niska cijena vrtića znatno olakšava druge troškove. Ponudom u vrtiću smo više nego zadovoljni, djeca imaju doručak i ručak, što je za njih jako bitno, radno vrijeme vrtića je prilagođeno svima, djeca imaju dostupne kvalitetne igračke i materijale za rad. I što je najbitnije, tete koje ih čuvaju posvete se maksimalno svakom djetetu pojedinačno kada je to potrebno – rekla je Anamarija Čapo.

Isto nam je  potvrdila i Dijana Hager.

Cijena je pristupačna svima, to sigurno. Ja sam zadovoljna s ponudom i radom općenito – rekla je Hager. Saša Bošnjak posebno je istaknula nisku cijenu boravka.

– Niska cijena vrtića znači nam puno s obzirom na iznose koji se drugdje plaćaju puno više. Na tome smo zahvalni. Izrazito smo zadovoljni bez obzira na cijenu. Hrana, tete i aktivnosti koje provode su za svaku pohvalu – rekla je Bošnjak.

Marija-Kos-mama

Marija Kos naglasila je kako je niska cijena veliko olakšanje za kućni budžet.

-Vrtić u tom slučaju nije samo opcija, nego mogućnost za svakoga. Potrebe djece zadovoljene su od njihovog dolaska do odlaska kući. Prehrana je raznovrsna i kvalitetna. Ponuda vrtića je na razini nekih dosta skupljih vrtića. Stručnost odgojiteljica, ravnateljice i ostalog osoblja je na visokoj razini – rekla je Kos.

Ines Vinak uz cijenu vrtića ističe ponudu u radu.

– Ponuda u vrtiću je super i raznolika, što sadržajem, što aktivnostima. Jako smo mirni i zadovoljni jer znamo da su djeca zbrinuta kako treba – zaključila je Ines. 

(www.icv.hr, vg) 

no images were found

 

                                                                                           

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content