Posjetili smo “Kuću čaja – oazu mira” u Špišić Bukovici, mjesto gdje čaj sljubljuje sva osjetila u nezaboravno iskustvo

Kako se proizvodi čaj, od kojih biljaka te koja su njegova ljekovita svojstva posjetitelji mogu doznati na zanimljiv i zabavan način u Posjetiteljskom centru „Kuća čaja – oaza mira“ u Špišić Bukovici. Izgrađena je zahvaljujući projektu Općine Špišić Bukovica, uz sufinanciranje sredstvima Europske unije. Među prvima koji su uživali u mirisima biljaka i degustaciji čaja bili su mališani iz Dječjeg vrtića „Čarobna šuma“ iz Špišić Bukovice, školarci i umirovljenici.

Od utorka do subote, od 9 do 17 sati, zainteresiranima su na raspolaganju voditelj centra Alen Janći i djelatnica Nikolina Krmpotić, koji već bilježe dobre komentare zadovoljnih posjetitelja.
– Za sada imamo jako dobra iskustva i dobivamo mnogo pozitivnih reakcija, stoga vjerujem da će se taj trend nastaviti, posebice dolaskom lijepog vremena – istaknuo je Janći.
U posjetu su im već bili posjetitelji svih dobnih skupina, od predškolaca do umirovljenika, a Kuća čaja je uspješno prilagođena svakome od njih.

PRILAGODE SE POSJETITELJIMA
– Spremni smo za sve uzraste. Primjerice, djeci predstavljamo zanimljivu priču o ljekovitom selu kroz koju na njima primjeren način mogu saznati sve o blagodatima ljekovitih biljaka – objašnjava. Upoznavanje s ovim centrom, njegovom pričom i poviješću ovog kraja odvija se u edukacijskoj dvorani.
– Obilazak počinjemo u edukacijskoj dvorani gdje naše posjetitelje upoznajemo s onime što će ovdje vidjeti. Ispričamo im o našoj maloj poučnoj stazi, vrstama čaja koje će kušati, ljekovitim biljkama i njihovim ljekovitim svojstvima… – ističe domaćin.

20240223_101053
U nastavku obilaska i istraživanja posjetitelje vodi poučna staza na kojoj se upoznaju s nekim od biljaka poput matičnjaka, čuvarkuće, majčine dušice i drugih koje se koriste za proizvodnju čaja i koja imaju ljekovita svojstva. Posebno će to biti zanimljivo najmlađima koji će imati priliku vidjeti pčelice, bubamare i vretence, dugogodišnje stanovnike lokalnih livada. Ovi insekti su od velike važnosti u fazi oprašivanja, a na poučnoj stazi posjetitelji ih mogu vidjeti kako „lete“ u malo uvećanom obliku.

I OPUŠTANJE I ENERGIJA
U glavnom objektu nalazi se i muzej s čitaonicom, koji nudi raznolike sadržaje za posjetitelje. Najmlađi posjetitelji mogu pronaći prigodno štivo ili se uz pomoć digitalnog herbarija upoznati s različitim vrstama biljaka. Ovaj prostor pruža dodatnu edukaciju i zabavu za sve posjetitelje, pridonoseći tako cjelokupnom iskustvu u Posjetiteljskom centru „Kuća čaja – oaza mira“ u Špišić Bukovici.
Avantura se nastavlja u dvorištu, gdje se nalazi šest kušaonica čaja. Svaka od njih odiše svojom osobnošću i pričom, pružajući jedinstveno iskustvo. U kušaonici maslačka posjetitelje dočekuju vesele boje i zidovi ukrašeni žutim cvjetovima, uz specifičan miris te osvježavajući okus koji podsjeća na proljeće.

IMG-cf904d00f4d6c55d2462f91303a49f66-V

U kušaonici čaja od kamilice, umirujući miris, nježne boje i ugodna glazba za cilj imaju opustiti posjetitelja, a u atmosferi su dosad najviše uživali mališani. Slijedi romantična atmosfera u kušaonici – divlje ruže! I ovdje uživaju sva čula, uz slike na kojima su divlje ruže u punom cvatu, zrak je sladak i cvjetni, a čaj koji se ovdje pije je osvježavajućeg okusa, s blagim notama voća i cvijeća. Za one koji preferiraju osvježavajuće i zeleno iskustvo, tu je pak kušaonica koprive ili metvice, koje će na kraju obilaska svakome pružiti obnovu i energiju već u samo jednoj šalici toplog napitka.

Posjetitelji tako mogu uživati u raznolikosti okusa i mirisa, istražujući svaku kušaonicu kao dio svoje osobne avanture. Uz topli čaj i ugodnu glazbu, svaki posjet ovom dvorištu pruža trenutke opuštanja i zadovoljstva. Ovdje se osjeća spoj s prirodom i užitak u jedinstvenim senzacijama koje svaka čajna soba nudi.
U glavnom objektu nalazi se i suvenirnica, idealno mjesto za posjetitelje koji žele ponijeti komadić ove čarobne atmosfere sa sobom.
– Osim suvenira vezanih uz temu čaja, nudimo i prigodne proizvode lokalnih proizvođača, čime dodatno promoviramo bogatstvo i raznolikost našeg područja – ističe A. Janći, pozivajući posjetitelje da otkriju šarm i autentičnost općine Špišić Bukovica.

SURADNJA S PROIZVOĐAČIMA I LOKALNOM ZAJEDNICOM
Načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler naglasio je ključne aspekte podrške lokalnoj zajednici i suradnje s lokalnim institucijama i udrugama u okviru projekta Posjetiteljskog centra „Kuća čaja – Oaza mira“.

– Smatram da je naš centar „Kuća čaja“ ne samo turistička atrakcija, već i pokretačka snaga za lokalnu zajednicu. Projekt je osmišljen kako bi podržao naše lokalne proizvođače i potaknuo suradnju s institucijama i udrugama našeg područja. Ovaj centar nije samo mjesto za promociju čaja i ljekovitih biljaka, već i platforma za lokalne gospodarstvenike kako bi predstavili svoje proizvode. Ponosni smo što ovim projektom jačamo vezu s našim školama, vrtićima, udrugama i drugim institucijama kako bi se proširila svijest o važnosti prirode i zdravog načina života. Nadam se da će organizacija školskih izleta, kao i organiziranih posjeta lokalne zajednice, dodatno angažirati posjetitelje i učiniti ovu Kuću čaja središtem društvenih aktivnosti u općini – rekao je načelnik te naglasio važnost podrške ovakvim, lokalnim atrakcijama i projektima koji promoviraju kulturnu baštinu i prirodne ljepote općine na kojoj se nalaze.

(icv.hr, žđl, Foto: “Kuća čaja – oaza mira”, DV “Čarobna šuma”)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content