Ribolovci ŠRD Đurđenovac od ove će sezone moći uživati na novom ribnjaku u sklopu svog ribnjačarskog kompleksa

U našem osluškivanju što ima novog u ribolovnim društvima, posjetili smo stare “znance”, Športsko ribolovno društvo Đurđenovac, gdje nas je na njihovom kompleksu ribnjaka u Đurđenovcu dočekao predsjednik društva Ivan Deković.

Deković se tom prigodom pohvalio značajnim potezima koji su učinjeni da ovaj “ribički raj” dobije svoj pravi oblik i namjenu.

-Sjećate se i sami što ste vidjeli kada ste prije dvije godine bili ovdje, a što vidite danas – odmah je rekao Ivan iza čijih se leđa prostirao novi ribnjak na oko 6 hektara vodene površine s prosječnom dubinom od oko 1.80 metara.

Ribnjaci Durdenovac

-To je novitet o kojemu se govori, a namijenjen je za ribolov po sistemu “ulovi i pusti”. Poribljen je s velikim primjercima šarana i amura između 8 i 10 kilograma težine, a tako će se i ubuduće poribljavati. Oko njega je lijepo uređen teren koji ćemo još i naknadno urediti i vjerujem da će zadovoljiti sve potrebe “šaranaša” koji love ribu da bi je vratili nazad u vodu. Iza tog novog ribnjaka nalazi se i akumulacija na oko 14 hektara površine koja je za sada vlasništvo Hrvatskih voda, a nakon tri godine raspisati će se koncesija i vjerujem da će pripasti nama – nastavio je Deković.

U sklopu ovog kompleksa trenutno je isušen i jedan ribnjak koji je prije imao namjenu za ribolov po sistemu “ulovi i pusti”.

-Na tom ribnjaku napravljeni su potrebni radovi i za par dana će se početi puniti vodom, tako da će do početka sezone sve biti spremno. Na njemu će se, kao i na našem starom 1. ribnjaku moći loviti i nositi doma jedan primjerak plemenite ribe do 5 kilograma težine, osim amura, koji nam je potreban kao “čistač” jezera. Naš prvi ribnjak zauzima površinu blizu 5 hektara, a ovaj trenutno isušeni drugi ribnjak je nešto malo veći, od oko 5,5 hektara no radi se o plitkim ribnjacima koji će se u dogledno vrijeme trebati produbljivati, a to će uslijediti prema našem planu, za oko otprilike tri godine – kazao je Deković.

Dekovic 2

U neposrednoj blizini nalazi se i nekadašnji bazen u kojemu su se davnih vremena “brčkali” Đurđenovčani i njihovi gosti.

-Ovo je bio poznati rekreacijski centar, no to je vrijeme iza nas i sada je ovo buduće malo ribičko naselje i svaki njegov dio imati će svoju funkciju. Trenutno smo ovaj nekadašnji bazen napunili vodom i u njemu imamo improvizirano zimovalište za raznu neplemenitu bijelu ribu, poput babuški i sličnih vrsta. Radi se o manjim primjercima koji se, kada dostignu neku optimalnu veličinu, “sele” na ribolovni teren u veće ribnjake. Babuške koje teže između pola kilograma i kilogram i pol su vrlo zanimljive za ribolov, a jednako tako i ukusne za jelo, pa su stoga vrlo zanimljive mnogim ribolovcima. Nastojat ćemo u tom našem projektu revitalizacije obuhvatiti što više, u što je uključeno i uređenje ribičkog doma, terena, okoliša i svega što je potrebno. Ima nas dvijestotinjak i mladih i starih i ako svi „zasučemo rukave” ništa nije nemoguće. S obzirom da u svemu tome imamo i podršku Općine Đurđenovac i načelnika Hrvoja Topalovića, vjerujem da će ovo biti jedna od najatraktivnijih ribičkih destinacija na ovom području – zaključio je predsjednik ŠRD Đurđenovac Ivan Deković.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content