Skupštine KUD-a “Ivan Brnjik Slovak” i Matice slovačke Jelisavac: U prošloj godini odradili 39 nastupa, a ove godine Matica slovačka slavi 30 godina postojanja

U Kulturnom centru Slovaka Jelisavac jučer (nedjelja) su održane godišnje skupštine Kulturnog-umjetničkog društva “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac i Matice slovačke Jelisavac.

Skupštinu je otvorio predsjednik MS Jelisavac Danijel Kubala, koji je na samom početku skupštine pozdravio sve goste, članove i uvažene goste.

Na skupštini su prisustvovali i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Ana Kanđera Legčević, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Varva, saborski zastupnik Vladimir Bilek, ravnateljica OŠ “Ivana Brnjika Slovaka” Ljerka Čorković, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Ligda i mnogi drugi uvaženi gosti.

Izvješće o radu za 2023.godinu podnijeli su predsjednik Matice slovačke Danijel Kubala i predsjednik SKUD-a Marijan Marček.

Matica slovačka Jelisavac nositelj je kulturnog, društvenog, prosvjetnog i političkog života u Jelisavcu. Zajednički rad Matice slovačke i SKUD -a Jelisavac su jako povezane, a zajedničkim radom u prošloj godini obilježene su brojne aktivnosti. U prošloj godini izdvojeno je 39 nastupa, od kojih je 16 u Jelisavcu, a osim u Hrvatskoj imali su tri gostovanja u Slovačkoj.

Vijeću slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Matica slovačka je dala svoju potporu pri uvođenju slovačkog jezika u vrtić. Pokrenut je i projekt vrijedan 600.000 tisuću eura + PDV, a radi se o budućem zajedničkom prostoru za potrebe i edukacije uz Kulturni centar Slovaka u Jelisavcu. Također je kupljeno još jedno zemljište uz Kulturni centar.

U svemu tome imaju veliku potporu Grada Našica i gradonačelnika Krešimira Kašube, Saveza Slovaka predsjednika Mirka Varve i saborskog zastupnika Vladimira Bileka na čemu su im neizmjerno zahvalni.

Uspješnu suradnju domaćin također ima i s Vijećem slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Grada Našica kao i s brojnim udrugama u Jelisavcu. Ove godine planiraju već tradicionalne manifestacije i nastupe, a ove će godine Matica slovačka obilježiti 30 godina svoga postojanja.

Svima članovima Matice slovačke i SKUD -a Jelisavac čestitku su uputili i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, saborski zastupnik Vladimir Bilek, predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Varva, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Osječko-baranjske županije Ana Kanđera Legčević, ravnateljica OŠ “Ivan Brnjik Slovak” Ljerka Čorković, predsjednica Mjesnog odbora Jelisavac Ivana Ligda, koji su istaknuli jako dobru suradnju s domaćinom te im čestitali na njihovom izuzetno vrijednom i predanom radu i poželjeli im puno uspjeha u planovima za ovu godinu.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content