Tradicionalno Gradinsko kolinje okupilo brojne ljubitelje ovog starog slavonskog običaja

Na prostoru Lovačkog doma u Gradini jučer (subota) je održano tradicionalno Gradinsko kolinje, manifestacija u kojoj se na zorni način pokazuje kako su taj posao obavljali naši stari.

I ovogodišnja manifestacija okupila je veliki broj mještana i gostiju, a sve pod budnim okom organizatora Lovačke udruge “Sokol” Gradina zajedno s lovačkim udrugama “Jelen” Rušani, “Kuna” Detkovac, Udrugom žena Smirino iz Gradine i Vatrogasnom zajednicom Općine Gradina.

Kolinje se obavljalo na starinski način, a za sve to pobrinuo se pokrovitelj i donator na ovoj manifestaciji Klaonica i mesnice Šuvak” na čelu s vlasnikom Predragom Šuvakom koji je iskazao zadovoljstvo velikim brojem gostiju koji su mogli uživati u mesnim prerađevinama, kao i u svježe pečenom mesu.

-Svake godine nastojim svojim mještanima pomoći u održavanju ove tradicije jer na taj način promoviramo zdravu hranu od domaćih proizvoda. Nekad je to bila i glavna hrana no u novije vrijeme stvari su se promijenile i ljudi, posebno oni mlađi, hrane se “brzom hranom” koja je daleko manje kvalitetna i zdrava. Ona starija generacija zna što valja i hrani se na zdraviji način – rekao je Predrag Šuvak pokazujući nam različite mesne delicije kao što je tlačenica, jetrica, kobasice, domaći jeger…

I tu jelu nije bilo kraja jer lovci su bili zaduženi za odličan lovački paprikaš, a članice Udruge Smirina pripremile su vrhunske lepinje langoše, razne kolače i slastice uz neizostavan kruh namazan s masti i posipan crvenom paprikom što je onu stariju generaciju vratilo u vremena kada im je to bio jedan od glavnih obroka.

Upravo je cilj ove manifestacije da se prisjetimo na vremena kada smo se zdravo hranili, napomenuo je tom prigodom Josip Vučemilović Jurić, načelnik Općine Gradina koja je i pokrovitelj ove manifestacije.

-Prije u selima, pa čak i manjim gradovima poput Virovitice, skoro da nije bilo kuće koja nije ‘držala’ svinje, tako da je svatko klao onoliko koliko je mogao, odnosno koliko mu je trebalo s obzirom na brojnost obitelji. Naravno, s vremenom se to promijenilo i svinjokolja je postala posao uzgajivača svinja, a za većinu drugih ona je samo tradicija koje se rado prisjećaju. Ovdje se okupio velik broj mještana, tako da slobodno možemo reći da smo uspjeli u nakani da podsjetimo ljude na neke stare tradicionalne običaje gradinskog kraja, ali da im ponudimo i budućnost da ovaj lijepi dan provedu zajedno sa svojim obiteljima, prijateljima i sumještanima – rekao je tom prigodom Josip Vučemilović Jurić.

Ova manifestacija je imala i zabavni karakter, uz neizostavne tamburaše iz Osijeka i stalnog posjetitelja poznatog pjevača Miroslava Škoru kojemu, kako je tom prigodom rekao, svaki posjet Gradini pruža veliko zadovoljstvo.

-Već duže godina za redom dolazim u Gradinu, tu sam upoznao ljude, stekao prijatelje, ali i upoznao i njihove običaje, mada mi nisu strani jer Gradina je također u Slavoniji gdje su običaji isti ili vrlo slični. Slavonsko kolinje ili svinjokolja sada je manifestacija, a nekad je bila dio redovnog posla na poljoprivredi. Sada toga nema i u svakom slučaju ovakvi događaji su samim tim i vrlo zanimljivi, kako starijima, tako i mladima – rekao je tom prigodom Miroslav Škoro, a i mi smo tamo vidjeli puno mladih ljudi u narodnim nošnjama, članove raznih KUD-ova koji su pjesmom i plesom dali značajni obol ovoj manifestaciji.

Sponzori ovogodišnjeg Gradinskog kolinja bili su Gumix Elastor d.o.o. Gradina, Golubić d.o.o. Gradina, Agro-Elektric Gradina, Asanator d.o.o. Osijek, Žito d.o.o. Osijek, Ceste Bjelovar d.o.o. Bjelovar, Pemper j.d.o.o. Suhopolje, Caffe bar Cortina Gradina, Caffe bar Dolar Gradina, Caffe bar Siba Rušani, OPG Kaselj Dejan Žlebina i OPG Rukavina Detkovac. 

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content