Tržište rabljenih automobila i dalje problematično, u prošloj godini ukupno 7,7 milijardi vraćenih kilometara

Kupiti i prodati rabljene automobile je s godinama postalo transparentnije, no i dalje je vrlo izazovno za kupce, ali i prodavače. Istraživanje CarVerticala, tvrtke za obradu podataka o automobilima, provedeno na temelju podataka iz 2023. godine iz 26 zemalja, pokazalo je kako čak 48,4 posto BMW automobila na tržištu rabljenih vozila bude oštećeno, a vrlo su popularni i među lopovima sa 17,7 posto krađa.

Istraživanje je provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Italiji, Belgije i mnogim drugim državama uključujući i Hrvatsku – prenosi Večernji list

Od svih vozila provjerenih na carVerticalu u 2023. godini, 7,5 % imalo je vraćenu kilometražu. To znači da jedan od 13 automobila na tržištu ima izmijenjen brojač kilometara, što dovodi do toga da kupci previše plaćaju za takvo vozilo. Platforma je zabilježila ukupno 7,7 milijardi vraćenih kilometara, što je blagi porast u odnosu na 7,4 milijarde godinu ranije.

Najpopularniji auto 2023. godine je bio Volkswagen Golf, a na drugom mjestu je BMW serije 3.

U 2023. je na carVerticalu otkriveno 1,78 milijuna prometnih nesreća, što je 380.000 više nego godinu prije.

Lopove su najviše privlačili automobili marke BMW, Mercedes-Benz i Audi. Naime, broj krađa je zasigurno i veći, no u Europi ukradeni auti ne dospiju na tržište rabljenih automobila nego se često rastave i prodaju u dijelovima na crnom tržištu.

I dok vozači preferiraju različite boje automobila, crna (29,6 %), siva (26,6 %) i bijela (18,8 %) dominiraju tržištem. Udio ekstravagantnih boja kao što su zelena, ljubičasta ili žuta rijetko prelazi 1 %.

CarVertical je također pokazao kako je većina ukradenih vozila proizvedeno između 2016. i 2019. godine zato što su auti koji su stari između 5 i 7 godina poželjniji na tržištu rabljenih automobila. Čak 12,4 posto ukradenih vozila je proizvedeno 2016. godine.

(vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content