U novoobnovljenom prostoru Gregerove vile Gradska knjižnica Našice izložbom i koncertom otvorila vrata svojim korisnicima

U Našicama je jučer (petak) otvorena Gradska knjižnica Našice u novoobnovljenom prostoru Gregerove vile. Povodom toga otvorena je izložba pod nazivom ” Dendroflora našeg zavičaja i još ponešto o drveću, šumi i šumarima” te je održan koncert Tamburaškog društva ” Dora Pejačević” Našice pod ravnanjem dirigenta Deana Koprija.

Ravnateljica Silvija Šokić pozdravila je sve prisutne goste izrazivši veliko zadovoljstvo što je knjižnica nakon skoro tri godine otvorila svoja vrata u prostoru koji se može mjeriti s knjižnicama puno većih hrvatskih gradova te se nada kako će knjižica postati treći životni prostor sugrađanima.

-Nakon skoro tri godine radova konačno smo otvorili svoja vrata Gradske knjižnice Našice za naše korisnike. U novom prostoru smo pripremili nove knjige te razne aktivnosti poput tombole, fotografiranja s prigodnim foto okvirom kao i sa posudbama knjiga, a neki posjetitelji su se i učlanili tijekom dana. Kroz ove protekle tri godine prošli smo kroz dvije selidbe i prilagodbe fonda prostora te istaknuli veličinu i opsežnost preseljenja. Mi imamo 65 tisuća knjiga koje smo preslagali više puta tijekom selidbe, no danas smo zaista zadovoljni jer smo uspješno priveli kraju sve što smo planirali i željeli. U posljednjih nekoliko dana odradili smo detalje poput oznaka za korisnike i unutarnja uređenja kako bi sve bilo spremno za naše korisnike. Danas čujemo samo pohvale i čestitke, a to nas raduje jer želimo da naša knjižnica postane treći životni prostor svakoga sugrađanina, pružajući ne samo čuvanje i izdavanje knjiga već i prostor za učenje, zabavu, čitanje i susrete – kazala je ravnateljica Silvija Šokić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba otvorio je izložbu te naglasio kako iz prostora od 200 kvadrata knjižica se sada preselila u jedan poseban prostor od 1190 kvadrata, a u obnovu Gregerove vile uložena su sredstva od milijun i 375 tisuća eura kroz projekt Europske unije. Time su Našice dobile još jedno od mjesta kojima postaje centar obrazovanja, kulture i tradicije.

-Otvorili smo Gradsku knjižnicu u Našicama u preuređenom prostoru Gregerove vile, a koja označava bitan trenutak za našu zajednicu. Naša se knjižnica preselila u moderno opremljen prostor od 1190 kvadrata koji je obnovljen sredstvima Europske unije u vrijednosti od milijun i 375 tisuća eura, a u sklopu projekta Kulturne baštine. Važno je naglasiti kako je ova sredstva osigurala Vlada Republike Hrvatske kroz ugovor potpisan 2016. godine čime je Grad dobio priliku ostvariti ovu ideju. Uz sve izazove koji su nas snašli u ove tri godine od pandemije ekonomske krize mi smo uspjeli preseliti knjižnicu u ovaj zaista impresivan prostor. Ova investicija ne samo da promovira Grad Našice u kulturnom i obrazovnom smislu već stvara i treći životni prostor za naše sugrađane. Jako smo ponosni te se radujemo što će ova knjižica postati središnje mjesto za učenje i zabavu za našu zajednicu – tim povodom rekao je gradonačelnik Kašuba.

Ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak i knjižničar Đuro Rajh pripremili su izložbu koja je gostima predstavila povijest našičke knjižnice i objasnila povezanost Gregerove vile i šumarstva na našičkom području.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Žagar zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovome hvalevrijednom projektu otvaranjem knjižnice čime je mnogima našičkim sugrađanima ostvarena velika želja s ovim multimedijalnim prostorom koji će služiti čitanju, druženju i uživanju sugrađanima.

(www.icv.hr, ak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content