U Virovitici održano predavanje Tuge Tarle pod nazivom “Hrvatska – propitivanje kulturnog identiteta nacije”

Ogranak Matice hrvatske u Virovitici je sinoć (srijeda) u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom u Virovitici organizirao predavanje Tuge Tarle pod nazivom “Hrvatska – propitivanje kulturnog identiteta nacije”.

Tuga Tarle koja korijene ima u Virovitici, gdje je i završila osnovnu školu, a inače je profesionalni diplomat i promotor hrvatske kulture u svijetu i društveno angažirana publicistkinja i književnica. Doktorantica je na interdisciplinarnim humanističkim studijima Sveučilišta u Zadru, a inicirala je i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata. Pokretač je i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže, a sredinom 90-ih članica uredništva časopisa Hrvatske matice iseljenika i suradnica više izdanja Hrvatskoga iseljeničkog zbornika te brojnih drugih dnevnih novina i časopisa, kao i tribina.

Kako je odmah na početku predavanja istaknula, glavni cilj je upoznati ljude s procesom stvaranja kulturnog identiteta. Radi se o procesu koji je ovisan o političkim i gospodarskim situacijama bilo unutar države ili zbog utjecaja izvana. U tom slučaju važno je brendirati ono najvrijednije, sukus kvalitete naroda koji će biti poznat i poželjan onome koji želi na bilo koji način sudjelovati u komunikaciji s tom državom, u ovom slučaju Hrvatskom.

-U našem su se slučaju dogodile dvije tranzicije, prva nakon 2. svjetskog rata i druga ulaskom Hrvatske u EU. Ako krenemo od toga da su obilježja hrvatskog identiteta hrvatski jezik, književnost, tri hrvatska pisma, povijesni prostor, vjera i religija, vizualni identitet i višestruki, odnosno paralelni identitet, ulaskom Hrvatske u EU javili su se novi izazovi, jer postavlja se pitanje kako sve to utječe na prostor Europske unije, s obzirom da Unija želi imati potpunu kontrolu i određivati svoja pravila koja se često kose sa čuvanjem nacionalnog identiteta. Smatram da je važno naći oblik komunikacije u kojem ćemo prvenstveno čuvati ono naše autentično hrvatsko, a komunicirati samo o onim EU vrijednostima koje su nam zanimljive – rekla je tom prigodom između ostalog Tuga Tarle.

Predgovor predavanju dala je Dubravka Sabolić, a sve nazočne među kojima su bili članovi Ogranka Matice hrvatske iz Virovitice i Slatine te ostali građani, pozdravila je djelatnica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica Nela Krznarić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content