Akcija “Jeste li ih vidjeli?” i ove godine za saproksilne kornjaše: Evo što trebate napraviti

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja poziva sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom.

Sve što trebate napraviti kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:

-lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli
-datum kada ste ga/ ih vidjeli
-ime i prezime nalaznika

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA (kojem možete pristupiti i skeniranjem QR koda). 

maja 0

Poveznicu obrasca možete lako spremiti i na zaslone svojih mobilnih uređaja (na Android uređajima – nakon što otvorite Obrazac, u opcijama web stranice odaberite “Dodaj na početni zaslon”; na iOS uređajima – nakon što otvorite Obrazac, dodirnite ikonu Dijeli na donjoj navigacijskoj traci te odaberite “Dodaj na početni zaslon”) kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke.

– Svi koji su sudjelovali u ovoj akciji i ranijih godina znaju zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji će se ove godine možda po prvi puta uključiti, navodimo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

– Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.

– Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.

– Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);

– Navedene su na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije (Habitats Directive, 92/43/EEZ), zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju.

– Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje. Pridružite nam se- poručili su organizatori akcije.

(https://www.haop.hr/, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content