Čin ljubavi, poruka služenja: Na Veliki Četvrtak u Virovitici održan obred pranja nogu

Zakoračili smo u Veliki tjedan, vrijeme kada se prisjećamo ključnih trenutaka Isusova života. Večeras, na Veliki Četvrtak, u crkvi sv. Roka u Virovitici upriličeno je tradicionalno obredno pranje nogu, podsjećajući sve vjernike na trenutke Isusove Posljednje večere. Velikim Četvrtkom započelo je i Vazmeno trodnevlje, najznačajniji period u kršćanskom kalendaru kada se obilježava Isusova muka, smrt i uskrsnuće.

Misom večere Gospodnje vjernici su proslavili otajstvo ustanovljenja euharistije i svećeništva kao trajne Kristove prisutnosti među nama. Uz trajnu prisutnost i smilovanje, Isus svojim učenicima ostavlja životnu lekciju ljubavi, poniznosti i međusobnog služenja.

Naime, u svojoj “oporuci ljubavi” Isus apostolima pruža smilovanje u dva čina. Prvi čin te ljubavi jest da sam sebe predaje u kruhu i vinu. Drugi čin je pranje nogu kada Isus postaje sluga čovjeku – sam Bog se saginje i ponižava pred čovjekom kako bi ga oprao i očistio od svih grijeha, pozivajući sve nas da se obaspemo ljubavlju koja je ponizna i koja služi. Fra Petar Horvat istaknuo je koliko je važno osvijestiti da svaka gesta dobrote i ljubavi prema drugome može biti ovo Isusovo pranje nogu na koje nas je pozvao.

Nakon večernje mise nastavljeno je bdijenje u kojemu su vjernici zahvaljivali na daru euharistije, a crkva je bila otvorena do 22 sata.

U Hrvatskoj se od četvrtka do subote tradicionalno ne obavljaju teži fizički poslovi i u te dane ne zvone crkvena zvona, u znak velikog bola zbog Muke i smrti Spasitelja.

 

(www.icv.hr, dj, foto: M. Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content