IN MEMORIAM Preminuo poznati pitomački glazbenik Dragan Vlajinić

Danas (ponedjeljak) je nakon duge i teške bolesti preminuo poznati pitomački glazbenik Dragan Vlajinić.  

Iza Dragana Vlajinića puno je godina glazbenog rada, ploča i CD-a, festivala, koncerata, turneja i boravka u raznim studijima. Rođen je u Lasovcu kraj Šandrovca. Jedno vrijeme živio je u Starom Gracu, potom u Zagreb, a zatim se skrasio u Pitomači. Glazbu je obožavao od malih nogu. Već s deset godina počeo je svirati violinu, a 1964. i “propjevao”. S vlastitim sastavom nastupao je na svadbama, raznim zabavama i sličnim seoskim okupljanjima. Svirali su izvornu narodnu podravsku i bilogorsku glazbu.

S Mirkom Posavcem, Ivanom Seidlom i Tomislavom Krmićem svojevremeno je osnovao grupu X. To je tada bio prvi električni sastav u Podravini, sa sjedištem u Pitomači. Jedini uz Blaža Lengera ima najviše snimljenih skladbi od Zagreba, Varaždina do Osijeka i jedino su njih dvojica za svoje pjesme dobili Zlatne ploče (Dragan za zabavne pjesme). A većina njegovih pjesama govori o Podravini, Bilogori i rijeci Dravi.

Prije više od 55 godina pjevao je i svirao u raznim sastavima koji su bili pod utjecajima tada popularnih “Korenića”, “Veselih Podravaca” i oca podravske glazbe Blaža Lengera, no veliki utjecaj u njegovoj karijeri imao je poznati glazbenik i tekstopisac Vladimir Smiljanić.

Svima dobro znan Dragan bio je vedar duh pitomačke glazbene scene. Uz njega mnogi su se naučili svirati, bio je i duša svake zabave te je surađivao s brojnim glazbenicima. O njemu smo pisali mnogo puta pa je tako i 2017. godine proslavio 50 godina bogate glazbene karijere.

Pamtit ćemo ga po brojnim pjesmama i nastupima, ali i kao čovjeka dobrog srca. Bio je izvođač na brojnim festivalima, a najveći značaj dao je podravskoj glazbi kao i Glazbenom festivalu Pjesme Podravine i Podravlja. 

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content