Korisnici društvenih mreža zgroženi: Zaustavite monstruma koji piše strahote o dvogodišnjoj Danki za kojom se traga

U vrijeme dok cijela regija budno prati potragu za dvogodišnjom Dankom Ilić, koja je jučer (utorak) oko 13:45 nestala u prigradskom naselju Banjsko polje, nedaleko od Bora u Srbiji, a zbog koje je po prvi put u Srbiji aktiviran i sustav Amber alert pod nazivom “Pronađi me” i koju na terenu traži velik broj policije, vojske, građani i psi tragači, jedan je korisnik društvene mreže izazvao šok svojim objavama ispod članaka vezanih uz potragu za djetetom.

Osoba koja se predstavlja kao Salih Selimović (Luhas), a riječ je o vjerojatno lažnom profilu, pisao je strahote poput “Upravo sam je samljeo”, “Sreća da je u Srbiji, odma mi drago”, “nije nestala nego se spakirala i otišla u jahanje obrezanih k***”, “neće se nać ja je pretvorio u fasirano meso i ispržio s lukom”, “nije mati kriva, ona zapravo nije znala da se dijete od dvije godine drogira i da je otišla u kurvarluk…”

Osoba se predstavlja kao “mučitelj, silovatelj i koljač” u vojskama Srbije, Armiji BiH te Hrvatskom vijeću obrane (HVO-u), navodno iz Zenice.  

Njegove postove zgroženi čitatelji su osudili i pozvali na blokiranje profila te na prijavu policiji, kako bi odgovarao za riječi napisane u javnom prostoru, s izričitom namjerom da pod lažnim profilom širi i potiče na mržnju.

Društvene mreže i u ovom slučaju pokazale su svoju dvostruku ulogu; s jedne strane omogućile su širenje informacije o nestalom djetetu kroz nekoliko država i potaknuli korisnike na okupljanje i pružanje pomoći. S druge strane, omogućile su i niz dezinformacija, govor mržnje i preusmjeravanje fokusa s bitnog na nebitno.

viber slika 2024 03 27 14 41 50 444 1
foto: Facebook

Postavlja se stoga pitanje; kako u osjetljivoj situaciji poput ove reagirati? Iako je profil prijavilo i blokiralo vjerojatno jako puno korisnika, on je i dalje aktivan.  

Tko će odgovarati za izrečeno? Hoće li odgovornost za njegovu riječ snositi društvena mreža ili će, jer je riječ o lažnom profilu, ostati nekažnjen?

Najvjerojatnije ovo potonje, budući da društvena mreža nije reagirala na prijave drugih korisnika; lako je otvarao novi profil i samo mijenjao profilne fotografije. Nije blokiran ni kao komentator ispod članaka.

U ovom trenu za strahote izgovorene vezano uz cijelu situaciju odgovarat će samo ako sustav preuzme stvar u svoje ruke, društvena mreža mu ukine sve profile ili netko od korisnika, građana privatno policiji prijavi njegov profil i tako ga, privatno kazneno goni.  A to će se rijetko dogoditi.

Sve ukazuje na to da će se ovaj monstrum provući nekažnjeno. 

(www.icv.hr, mlo) 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content