Kroz projekt „Lješnjomedska rapsodija moga kraja“ učenici posjetili plantažu lješnjaka u Orahovici

Šestom aktivnošću, Strukovna škola Virovitica i Industrijsko-obrtnička škola Slatina zajedno s učenicima osnovnih škola „Ivane Brlić-Mažuranić“ iz Virovitice i „Eugena Kumičića“ iz Slatine, nastavili su provedbu projekta „Lješnjomedska rapsodija moga kraja“.

U srijedu, 20. ožujka 20 učenika navedenih škola sa svojim mentorima sudjelovalo je na trećoj radionici – studijskom putovanju u Orahovicu u posjeti pridruženom partneru projekta PP Orahovica d.o.o., Orahovica.

Sudionike su na 13 hektarskoj plantaži lješnjaka, od 660 hektara nasada lješnjaka koje ukupno PP Orahovica ima, dočekali tehnolozi u voćarstvu (uzgoju lješnjaka) Anamarija Karoli i Ivan Špoljar. Učenicima su objasnili potrebne uzgojne korake u podizanju nasada od pripreme tla, sadnje, orezivanja, ekološke zaštite, važnosti bubamara, do berbe i isporuke prema pogonima za doradu lješnjaka.

U pogonima za doradu lješnjaka Snježana Vasiljević, tehnologinja na doradi lješnjaka, objasnila je učenicima sve aktivnosti s lješnjacima nakon berbe koje uključuju prijem lješnjaka, mjerenja, vaganja, kalibriranja, sušenja, drobljenja, ponovnu kalibraciju, sortiranje, pakiranje i stavljanje lješnjaka na tržište. Učenici su degustirali različite vrste lješnjaka, namaz od lješnjaka; a mentori i liker od lješnjaka.

Aktivnosti su nastavljene u Orahovici gdje je licencirani turistički vodič Vladimir Grgurić na zanimljiv i dinamičan način pokazao učenicima povijesne, kulturne i ostale atrakcije grada Orahovice i njezine okolice. Nakon razgleda grada učenike je poveo do jezera prekrasne boje, dubine 20 metara i površine 3 ha koje se nalazi u okviru kamenoloma Hercegovac tvrtke Radlovac. Nakon toga, prolazeći pokraj izletišta Jezero koje se uređuje, učenike je poveo i na vidikovac Petrov vrh na Krndiji na visini od 700 metara.

Učenici su studijsko putovanje ocijenili visoko pozitivnim ocjenama, zahvalivši se na gostoljubivosti i stručnosti djelatnika PP Orahovica d.o.o., te pripremljenosti i ljubaznost turističkog vodiča.

(ssv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content