Kroz tradicionalnu manifestaciju “Korizmeni stol” uz pjesmu i delicije prisjetili se starih običaja korizme zdenačkog kraja

Kulturno-umjetničko društvo ”Zdenac” iz Zdenaca organiziralo je svoju tradicionalnu manifestaciju pod nazivom ”Korizmeni stol”  pod pokroviteljstvom Općine Zdenci. U Domu kulture tako su prikazani običaji korizme u zdenačkom kraju, a tradicionalno je manifestaciju otvorio domaćin KUD “Zdenac” s nekoliko korizmenih napjeva.

Uz domaćine, na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, nastupili su: KUD “Izvor” Donja Motičina, “Matica Slovačka”Zokov Gaj, KUD “Josipovac” iz Josipovca i Zavičajni klub “Zagorec”, a svojim se radovima predstavila i Udruga “Rukotvorine” Zdenci.

Svako društvo pokazao je nešto od svoje tradicije pa su se tako mogli čuti napjevi uz pratnju tambura, ali i oni izvedeni a cappella. Tradicija se ogleda i na stolu pa su se tako osim vezenih peškira, na stolovima našle prave delicije, a naravno uglavnom posne poput rezanaca s makom, poderane gaće, tijesto s orasima, tijesto s kupusom i druge. Na svakom stolu posebno mjesto zauzimalo je raspelo ili molitvenik.

Uz sve sudionike posebno se istaknuo KUD “Josipovac” bijelom nošnjom koja simbolizira nevinu Isusovu krv, a višeglasnim pjevanjem u mješovitom sastavu pokazali su pravo umijeće njegovanja tradicije.

Između ostalih, manifestaciji su nazočili načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić te ravnateljica Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci Ivana Pavelić koji su pohvalili ustrajnost organizatora na organizaciji ovog lijepog događaja i čuvanju bogate kulturne i duhovne baštine zdenačkog kraja.

(www.icv.hr, vg, foto: Mirko Horvatin)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content