Mnogima omiljena poslastica mogla bi drastično poskupjeti

Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca (ICCO) objavila je 29. veljače da bi globalni deficit opskrbe mogao narasti na 374.000 tona u razdoblju od 2023. do 2024. u odnosu na već visokih 74.000 tona u razdoblju od 2022. do 2023, piše poslovni.hr.

Cijena zrna kakaovca je od početka godine udvostručena, što povećava izglede za golemo poskupljenje čokolade neposredno prije dvaju najvećih svjetskih vjerskih slavlja – Uskrsa i Bajrama.

Tvrtka Mondelez, koja među svojim brendovima ima Cadbury i Toblerone za agenciju dpa je rekla da će morati povećati cijene svojih čokolada zbog inflacije kakaovca.

No u zadnje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cijene porasle čak i prije nego što su nedavne oluje, bolesti usjeva i zatvaranje tvornica dodatno poremetile žetvu i rad prerađivača kakaovca.

Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca (ICCO) objavila je 29. veljače da bi globalni deficit opskrbe mogao narasti na 374.000 tona u razdoblju od 2023. do 2024. u odnosu na već visokih 74.000 tona u razdoblju od 2022. do 2023.

– Očekuje se znatan pad proizvodnje u zemljama u kojima djeluju najveći proizvođači jer se predviđa da će oni osjetiti štetan učinak nepovoljnih vremenskih uvjeta i bolesti usjeva- stoji u objavi ICCO-a, pri čemu se već ove godine očekuje pad ponude za 11 posto, premda je potražnja povećana za 5 posto.

Tomu treba dodati povećan pritisak na povećanje cijena čokolade, a to je poskupljenje šećera. Globalni indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu u veljači je pokazao porast od 12,5 posto na godišnjoj razini, dijelom zbog pada proizvodnje u Tajlandu i zbog ograničenja izvoza iz Indije.

(poslovni.hr, foto: ilustracija)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content