U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici otvorena 13. Međunarodna izložba pisanica

U Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici jučer (četvrtak) je otvorena tradicionalna izložba pisanica u organizaciji Likovnog kluba „Duga“. Ovogodišnja 13. Međunarodna izložba okupila je brojne kreativce s područja općine Pitomača, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, ali i Slovenije.

-Organizirali smo 13. po redu Međunarodnu izložbu pisanica gdje su svoje radove izložili članovi našeg likovnog kluba, ali i drugih udruga. Tako smo ove godine odlučili zaposliti i naše najmlađe gdje su svoje pisanice izložili polaznici Dječjeg vrtića iz Pitomače, učenici Područne škole Grabrovnica, članovi Udruge “Budi mi prijatelj” iz Virovitice te ostali mali gosti, a kao i prijašnjih godina pridružio nam se Likovni klub iz Slovenije. Ovdje se mogu vidjeti pisanice s raznim motivima. Radovi su stvarno kreativni, a pretežno obitava oslikavanje akrilnim ili uljanim bojama na drvu, ali isto tako imamo pisanice u decoupage tehnici, pisanice izrađene tehnikom pirografije te oslikavanje plastičnih i stiropornih pisanica – rekla je Petra Bedić Srednoselec, nova predsjednica Likovnog kluba “Duga” Pitomača.

IMG 4872 Custom

Izložbi pisanica je uz članove i ostale goste nazočio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikard Bakan te predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović koji je i službeno otvorio 13. Međunarodnu izložbu pisanica.

-S ponosom stojimo pred vama kako bismo proslavili bogatstvo kulture, tradicije i umjetnosti koje su povezane s ovim simboličnim uskrsnim ukrasima. Ova izložba predstavlja spoj različitih kreativnih interpretacija pisanica, koje svaka na svoj način oslikavaju raznolikost naše planetarne baštine. Kroz ova umjetnička djela, vidimo ne samo vještinu izrade, već i duboke korijene i vrijednosti koje svaka pisanica nosi sa sobom. Neka nam ova izložba bude podsjetnik na važnost očuvanja i slavljenja kulturne raznolikosti, te našu sposobnost da se povežemo i razumijemo preko umjetnosti i tradicije. Hvala svima koji su doprinijeli ovoj izložbi, od umjetnika do organizator – rekao je D. Begović, predsjednik Županijske skupštine VPŽ.

IMG 4905 Custom

Izložbu pisanica možete pogledati u radnom vremenu Interpretacijskog centra do 15. svibnja.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content