U Orahovici dr. Suzana Vuletić predstavila knjigu ”Dileme kliničke bioetike”, a Andrea Milostić Srb aktualan uradak ”Medicinski potpomognuta oplodnja čovjeka s laboratorijskim tehnologijama”

U prostoru orahovačkog studija Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, a u organizaciji istog te na inicijativu njegovog dekana dr. Aleksandra Včeva, održane su dvije promocije knjige.

Prvu promociju knjige pod nazivom ”Dileme kliničke bioetike” imala je Dr. Suzana Vuletić, a druga promocija bila je uratka Andreje Milostić Srb ”Medicinski potpomognuta oplodnja čovjeka s laboratorijskim tehnologijama”. Za obje knjige moderator promocije izv. prof. dr.sc Ivica Kelam.

-Ovo je prvo predstavljanje ovih knjiga i meni je posebno drago da je to baš ovdje u Orahovici kao i autoricama jer sve jako volimo doći i raditi u ovom prekrasnom gradu – rekao je Kelam.

Dr. Suzanu Vuletić predstavila je svoju knjigu koja na 800 stranica govori o gorućem pitanju medicinske bioetike polazeći od konkretnih kliničkih dilema u svakodnevnoj praksi zdravstvenih djelatnika.

-Knjiga je podijeljena u dvije temeljne cjeline, prva pod naslovom ”Opća bioetika” govori o nastanku bioetike kao novije znanstvene discipline te drugi ”Medicinska bioetika” koji obrađuje konkretne kliničke etičke dileme ostvarive progresivnim biomedicinskim dometima. Brojne deficitarne i urođene nedostatke može se također, zahvaljujući novoj visoko sofisticiranoj biotehnološkoj medicini, nadomjestiti i ostvariti sve ono čemu medicina izvorno teži, ali opet staviti nekakvo ograničenje da se zaštiti nepovredljivost i dostojanstvo čovjeka – kazala je Vuletić.

Suzana Vuletic

U nastavku je predstavljen aktualan uradak Andreje Milostić Srb ”Medicinski potpomognuta oplodnja čovjeka s laboratorijskim tehnologijama”. Knjigu je uz profesoricu Andreju radilo još 25 suradnika što govori o važnosti ove teme i zaključcima koje donosi štivo.

-Ova knjiga je jedinstvena u Hrvatskoj jer nitko još nije pokušao pisati knjigu o toj temi, a nastala je u kuhinji moje bake. Više od 20 godina sam bila pročelnik odjela humane reprodukcije za potpomognutu oplodnju KBC-a Osijek i to me sve povuklo posebno kada sam došla na ovaj fakultet. Naime, neplodnost u Hrvatskoj je iznimno visoka i tu ima više razloga od tempa života, vremenske prilike koje se stalno mijenjaju, hrana i drugo. Moram reći da je danas više muškaraca neplodno nego žena što je nekako i bolje jer uvijek je lakše premostiti tu mušku neplodnost nego žensku – rekla je Milostić Srb te na kraju iznijela nekoliko osobnih iskustava iz svoga rada na potpomognutoj oplodnji.

-Izvantjelesna oplodnja je uvijek više učinkovita. I ono što sam ja proživjela je zapravo prelijepo. Naime, nema ljepše kada sam prije par dana prolazila i vidjela dečkića od deset godina koji je izašao iz našeg ”laboratorija”. Sjećam se i jednog događaja kada smo dr. Popović i ja radili na takvoj oplodnji i treći dan se ništa nije oplodilo, već smo gotovo odustali. No ipak smo sačekali još jedan dan i baš taj četvrti dan stanica se oplodila i danas je to zdrav dečko od petnaest godina. I to je zapravo ljepota i humanost ovog posla – zaključila je Andrea Milostić Srb.

Andrea Milostic Srb1

Na kraju promocija koju je pratio velik broj studenata i profesora fakulteta, obratio se dekan akademik dr. Aleksandar Včev.

-Zašto su ove promocije važne na našem fakultetu? Jer je 1228. godina, godina prvog spominjanja Orahovice i godina prvog spominjanja visokog učilišta u ovom gradu kao prvog na jugoistoku Europe i svi se tome zapravo čude, a postoji pisani trag za to. Dakle, studij u Orahovici je uz bok najvećih europskih sveučilišta popu Montpelliera, Beča, Pariza, Oxforda, Cambridgea ili Bologne. Hvala autoricama koje su predstavile knjige i zajedno idem odalje razvijati ovaj naš vrijedan povijesni studij – rekao je Včev.

A samu promociju zaključio je  orahovački gradonačelnik Saša Rister.

-Posebna mi je čast biti na ovim promocijama koje pokazuju vrijednost našeg orahovačkog studija. Dogovorili smo nove suradnje i zajedničke aktivnosti Grada i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek u zajedničkom cilju kako bi se i dalje nastavilo širenje fakultetskih smjerova u Orahovici. Hvala autoricama, ovo su dvije iznimno aktualne i zanimljive teme i nadam se da će ovakvih događaja na studiju biti još više – zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content