U Podravskoj Moslavini tradicionalno obilježeni korizmeni dani prepoznatljivom manifestacijom “Korizmeni običaji”

Tradicionalno su u Podravskoj Moslavini obilježeni korizmeni dani prepoznatljivom manifestacijom ”Korizmeni običaji” koji su ove godine priređeni po peti put. Sve je počelo u Društvenom domu gdje je postavljen ”Korizmeni stol”, prikaz blagdanskih posnih jela koja je potom blagoslovio župnik župe Svetog Ivana Krstitelja Crnac velečasni Josip Vračarić, a potom se pošlo u župnu crkvu Rođenja Blažene Djevice Marije na Križni put.

Nakon Križnog puta uslijedila je izvedba Korizmenih pjesama pod nazivom ”Oj Isuse daj da pjevam”, a u izvedbama su sudjelovali KUD Zdenac i Udruga Rukotvorine Zdenci, KUD ”Matija Gubec” Donji Miholjac, HKUD ”Biseri Slavonije” Beničanci, KUD ”Podravina” Čađavica, Pučke pjevačice Crkve svetog Lovre Baranjsko Petrovo Selo, Crkveni zbor Podravska Moslavina i domaćin, KUD Slavonac Podravska Moslavina.

Nakon Korizmenih pjesama druženje je nastavljeno u Društvenom domu. Predsjednica KUD-a domaćina Marta Zetaić pozdravila je nazočne u ime KUD-a, te podijelila zahvalnice sudionicima:

– Korizma je za sve kršćane posebno vrijeme, vrijeme kada se svatko od nas priprema da dostojno, spokojno i čistoga srca dočeka najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Običaj je da u ovih 40 dana nema zabava, vjenčanja…pripremaju se posna, nemasna jela, te se tako duhovno i tjelesno nastojimo sjetiti da je naš zemaljski život prolazan. Članovi našeg KUD-a nastoje očuvati i običaje svoga mjesta pa smo stoga po peti put pripremili ovu našu manifestaciju i nadam se da su svi uživali. Bilo je ovo jedno prekrasno druženje u duhu korizmenog vremena, znajući da smo mladima prenijeli običaje nas i naših predaka, znajući da će oni to dalje nastaviti i prenositi svojim i našim potomcima– rekla je Zetaić.

Organizaciju manifestacije pozdravio je i načelnik općine Dominik Cerić:

– Svaka pohvala našem KUD-u na volji i ustrajnosti u organizaciji ovog događaja koji je zaštitni znak naše općine i veliki čuvar kulturne baštine i običaja. Veliko hvala našem KUD-u i svim sudionicima na dolasku i sudjelovanju i ovim putem svima želi, Sretan Uskrs– rekao je Cerić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content