Većina ljubitelja vrtlarenja jedva je dočekalo klimatološko proljeće: Evo kada krenuti s vrtlarskim pothvatima

Zakoračili smo u klimatološko proljeće, do kalendarskog i astronomskog proljeća 2024. godine ostalo nam je još dvadesetak dana. Veljača iz nas rekordno topla ili nikad toplija ako ćemo gledati službene početke mjerenja u bazi DHMZ-a, a to je na području Virovitice od 1951. godine.

Prema preliminarnim analizama klimatologa DHMZ-a temperaturno odstupanje od prosječnih višegodišnjih vrijednosti iz razdoblja od 1991. do 2020. godine na području Virovitičko-podravske županije je između 6°C i 8°C.

Po pitanju oborina, imali smo sušniju veljaču uz oborine između 30 i 40 posto manje oborine nego što u prosjeku imamo. Višegodišnja prosječna količina oborine tijekom veljače na području Virovitice je 52.9 milimetara. Iz navedenih klimatoloških analiza nije čudo da se vegetacija probudila i da s razlogom možemo reći da su počeli proljetni radovi.

Nakon zimskog sna, koji je ove godine ponegdje i izostao prve zrake sunca, ali i toplina „guraju“ nas van. Ipak „ožujka, luđak“ je tu, pa je većina ljubitelja prirode, ali i vrtlarenja jedva dočekalo proljeće. 

Ipak, s većim vrtlarskim pothvatima još treba pričekati toplije proljetne dane. Iznadprosječno visoke temperature zraka tijekom veljače, zagrijale su i sjetveni sloj tla na 8°C do 11°C što je više nego dovoljno za početak vrtlarskih radova. No, ožujak nam zna pokazati svoju prevrtljivu ćud „ožujak luđak“ kako bi rekli.

Planiranje sadnje i kupnja sjemena, presadnica, voćaka, ukrasnog bilja, lukovica osnova je vrtlarstva, ali i voćarstva. Nakon zime, vrijeme je za novu vrtlarsku sezonu uz nadu da će sve biti dobro ili barem kao lani.

Prije planiranja sadnje imajte na umu navodnjavanje, ali i zaštitu protiv tuče i zasjenu od jakog sunca kod osjetljivih biljaka. Naravno da ovo vrijedi za manje obiteljske vrtove, ali kod većih površina bilo bi dobro poraditi na ideji navodnjavanja, ako ništa drugo. Radove u voćnjaku započinjemo rezidbom, ali i provjerom „zdravstvenog stanja“ voćaka, planskom sadnjom, ali i zaštitom voćaka od štetnika koji se bude nakon zimskog sna. Nije iz gorega prihraniti voćke, ali i obojiti debla bijelom bojom kako bi što više usporili vegetaciju.

Kod sadnje mladih voćaka svakako vodite brigu oko vrste koju planirate saditi, položaja sadnje te sustavu navodnjavanja, ali i prihrani. Zahvaljujući tendenciji sve ubrzanijim promjenama klime kod biranja sadnica voćaka birajte sadnice voćaka koje kasnije dolaze u cvatnju. Preventivno na djelovanje po pitanju proljetnih mrazova koji su već ustaljeno pravilo nakon blagih zima.

Po pitanju vrtova prvo što ćemo raditi je proljetno čišćenje, ali i planiranje što ćemo i gdje sijati ili saditi ove sezone. Pozabaviti se plodoredom, ali i planiranje za navodnjavanje. Nakon čišćenja vrta, slijedi obrada tla, ali i prihranjivanje. Ovisno o strukturi tla nije loše napraviti kalcifikaciju (vapnjenje ili kalcizaciju) tla uz dodavanje zeolita minerala vulkanskog podrijetla koji će kao „spužva“ na sebe vezati hranjive tvari i vodu i samim tim poboljšati strukturu tla u vrtu, ali i urod.

Nadam se da su svi u svojim vrtovima kompostirali prošle vrtlarske sezone, pa sad imate kompost za novu vrtlarsku sezonu. Ako niste ove godine budite pametniji i ekonomičniji. Biljke će vam biti zahvalne, ali i ekonomska korist po pitanju uštede novca također. Ako imate stajnjak to bi bio pun pogodak, ako ne, postoji dehidrirani stajnjak za kupiti.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content