Danas je Uskrsni ponedjeljak: Znate li što označava ovaj dan i zašto je blagdan?

Uskrsni ponedjeljak, iz svjetovne perspektive, predstavlja nastavak odmora i uživanja nakon blagdana Uskrsa te označava dan prije povratka na posao u skraćeni radni tjedan. No, iz religijske perspektive, ovaj dan ima dublje značenje, simbolizirajući dan nakon Isusovog Uskrsnuća – prenosi Večernji list.

Kršćani diljem svijeta obilježavaju Uskrsni ponedjeljak kao dan kada se prisjećaju puta uskrslog Isusa Krista u Emaus s dvojicom učenika. Ova priča, zabilježena u Evanđelju, podsjeća vjernike na prisutnost Boga u njihovim životima te na Njegovu neprestanu podršku.

Evanđelist Luka piše da je Emaus udaljen 60 stadija od Jeruzalema. To je oko 11 kilometara sjeverno od Jeruzalema. Putem su učenici raspravljali o događajima u Jeruzalemu. Jedan od ta dva učenika zvao se Kleofa, a drugom nije poznato ime. Dok su razgovarali pridružio im se Isus, no oni ga nisu prepoznali. Isus ih je upitao o čemu razgovaraju i zašto su žalosni. Znao je što ih muči, a ovim ih je pitanjem pozvao da se izjadaju.

Nakon što su ispričali kako je Isus poučavao narod, imali su velika očekivanja od njega, ali je bio osuđen na smrt, razapet i umro, dvojica učenika su zbunjeno razmišljala o izvještajima nekih žena koje su našle prazan grob i čule od anđela da je Isus živ. Isus im je tada odgovorio: “O bezumni i srca spora da vjerujete što su proroci navijestili! Nije li trebao da Krist sve to pretrpi te uđe u svoju slavu?” (Luka 24, 25-26).

Nakon toga, Isus je detaljno objasnio učenicima što su proroci navijestili o njemu, uključujući i njegovu muku i smrt te da je trebao pretrpjeti te patnje kako bi ušao u slavu Božju. Učenici su rado pamtili pozitivna proroštva, ali su izbjegavali proroštva o Isusovoj muci i smrti, nadajući se da će on uspostaviti zemaljsko kraljevstvo i osloboditi Židove od rimskih okupatora. Ipak, Isus je navijestio Božje kraljevstvo umjesto zemaljskog, pokazujući da je zaista obećani Mesija.

Dok su razgovarali, Isus i dvojica učenika stigli su do Emausa. Isus je namjeravao nastaviti dalje, ali su ga učenici zamolili da ostane s njima jer se večer bližila kraju. Dok su zajedno sjedili za stolom, Isus je uzeo kruh, blagoslovio ga, razlomio i pružio im. Tada su ga prepoznali, ali je Isus odjednom nestao iz njihovog vida.

Uzbuđeni i puni vjere, učenici su odmah krenuli natrag u Jeruzalem i pronašli apostole kako bi im ispričali svoje iskustvo. Apostoli su već znali da je Isus uskrsnuo, jer im se već ukazao, kao i pobožnim ženama i svetom Petru. Kleofa i drugi učenik podijelili su s apostolima kako su prepoznali Isusa u lomljenju kruha te kako je iznenada nestao, potvrđujući time da je Isus doista uskrsnuo.

Bijeli tjedan

Cijeli tjedan nakon Uskrsa zove se bijeli tjedan. Ime dolazi od odjeće koju su nosili novokršteni u samim začecima Crkve. Uskrsno vrijeme traje 50 dana, sve do blagdana Duhova. Tijekom cijelog tog razdoblja crkveno ruho je bijele ili zlatne boje koje označavaju radost. Uskrs je jedini blagdan koji ima svoje produženo slavlje, a Uskrsni ponedjeljak zato u narodu često zovu i drugi dan Uskrsa.

Kod nas je, kao i mnogim drugim taj dan službeni blagdan i neradni dan. Osim obilaska prijatelja i rodbine, Uskrsni ponedjeljak je i dan za hodočašćenje u marijanska svetišta.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content