FOTO KUD Dika Slatina na proslavi Jurjeva u Gornjoj Stubici

Općina Gornja Stubica u nedjelju, 21. travnja, svečano je proslavila Dan svoga zaštitnika sv. Jurja folklornom manifestacijom kod Gupčeve lipe ispred crkve sv. Jurja Mučenika s početka 13. stoljeća.

U ovom događaju sudjelovali su domaćini Ženska izvorna skupina i Folklorna sekcija s tamburašima KUD-a Matija Gubec, KUD Bistra iz Bistre, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore ”Montenegro” iz Zagreba i HKUD Dika iz Slatine. Svi su nastupili sa svojim pjevačkim i plesnim točkama, a KUD Bistra predstavio se i šaljivim dijelom pokladnih običaja. Načelnik Općine Jasmin Krizmanić po završetku programa svima je podijelio prigodne poklone. Prohladnu noć pokušao je zagrijati izvrsni pop-rock sastav The Sway band.

Prije svečane sv. mise, slatinski folkloraši koje predvodi predsjednica Danijela Bertić obišli su spomen-park heroja Domovinskog rata pilota Rudlofa Perišina, dvorac Oršić i spomenik Matiji Gupci i Seljačkoj buni. Lijepo druženje i susret s drugim zaljubljenicima u tradiciju koja je staroslavenskog Zelenog Juru i buđenje proljeća pokršćanila sv. Jurjom koji ubija zmaja.

(icv.hr, adf; V. Jelenčić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content