“Glasnici istine” organizirali i istrčali 7. memorijalni maraton Seona – Slatina u spomen na Davora Šoplohera

Udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” po sedmi je put, uz pokroviteljstvo Grada Slatine, organizirala memorijalni maraton od Seone kod Našica do Slatine pod nazivom ‘”Davor Šoploher – (ne)zaboravljeni heroj!”.

Maratonci su i ove godine trčali u spomen na Davora Šoplohera, ratnog zapovjednika specijalne postrojbe Policijske postaje Slatina (legendarne “Šoploherove grupe”) koja je dala značajan doprinos u oslobođenju okupiranog brdskog dijela bivše općine Podravska Slatina i okupiranog Voćina, a čiji je član bio i Goran Draksler, član “Glasnika istine”.

Davor Šoploher preminuo je od zloćudne bolesti 19. travnja 1999. godine. Od tada se na taj dan svake godine sastaju njegovi suborci, posjećuju njegovo posljednje počivalište i odaju mu počast.

Na samom startu utrke u Seoni, rodnom mjestu Davora Šoplohera, ispred njegove rodne kuće, maratonce su ispratile Davorova supruga Cvijeta i njegove sestre s ostalim članovima obitelji, te mještani i članice Udruge žena Seone koje su od samog začetka ovog memorijalnog maratona velika pomoć i podrška u “Glasnicima istine” u organizaciji.

U ime svih sudionika, domaćinima se zahvalio Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca VPŽ “Glasnici istine” te koordinator i voditelj ovog memorijalnog maratona, dok je u ime Udruge žena Seona riječi zahvale maratoncima uputio tajnik Željko Tomić.

Na svom su putu maratonci zastali u Donjoj Motičini gdje su ih dočekali načelnik Općine Željko Kovačević sa suradnicima i predsjednik Udruge vukovarskih branitelja Našice Davor Batrac Keks, zatim u Novoj Bukovici gdje su kao i uvijek dočekali načelnik općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i predsjednik Općinskog vijeća te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Franjo Kraljik s članovima udruge.

Dolaskom u Slatinu, “Glasnicima istine” u moto pratnji pridružili su se članovi Moto kluba “Speed” i Moto kluba “Respect” iz Slatine, te članovi Moto kluba “Kumovi” iz Virovitice koji su ih ispratili do slatinskog gradskog groblja gdje je održan komemorativni skup kod posljednjeg počivališta Davora Šoplohera.

Paljenjem svijeća počast su mu prvo odali članovi njegove obitelji, zatim Šoploherovi suborci među kojima i načelnik PP Orahovica Krunoslav Bot, potom voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Odbora za branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik ZUiČ HVIDRA VPŽ Mato Bubaš, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ Jurica Culej sa suradnicima, predsjednik ŽP UHDDR VPŽ Vlado Kočiš s predsjednicima temeljnih ogranaka, ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije “Barun” Krapinsko zagorske županije general Mirko Horvatin, Krunoslav Cukor ispred HČZ grada Slatine, predsjednik i dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković i Ivan Đuzel, predsjednik UDVDR-a Ogranak Slatina Ozren Rastija, te predstavnici moto klubova “Speed”, “Respect” i “Kumovi”.

Predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” Pavo Tutenov i Davorova supruga Cvijeta, zahvalili su svim sudionicima maratona, predstavnicima institucija i brojnim građanima što su svojim dolaskom dali svoju podršku Davorovim suborcima što je dokaz da će sjećanje na njihovog “šefa” živjeti zauvijek.

Na ovogodišnjem memorijalnom maratonu, uz “Glasnike istine” Pavu Tutenova, Gorana Drakslera, Roberta Knapića i Željka Lukačevića, sudjelovali su i predsjednik Udruge maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru” Igor Vuković i član udruge Marijan Cindrić, a svoj doprinos dali su i Josip Bukovac i Davor Čiček koji su se maratoncima priključili u Novoj Bukovici.

Neophodna logistička pratnja maratoncima putem su bili Cvijeta Šoploher, Ivana Novak i Stjepan Jagić, a ogroman doprinos u dijelu osiguranja maratonaca na cesti dali su djelatnici i policije policijskih postaja Našice, Orahovica i Slatina, odnosno policijskih uprava Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske.

(www.icv.hr, adf, pt, foto: I. Novak i D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content