IN MEMORIAM U 88. godini preminula poznata hrvatska glazbenica Vera Svoboda: Djetinjstvo je provela u Mikleušu

Preminula je jutros (ponedjeljak) poznata hrvatska glazbenica Vera Svoboda u 88. godini života, potvrdila je njezina kći Vesna Njikoš Pečkaj za Večernji list. Kako je cijeli život bila srcem vezana za svoj rodni Osijek, u njemu će biti i pokopana.

Djetinjstvo i osnovnu školu provela je u Virovitičko-podravskoj županiji, u Mikleušu. U Osijeku je pohađala Glazbenu školu “Franjo Kuhač”. Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku već sa šesnaest godina 1952. i u kazališnim predstavama. S vremenom nastupala je na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe.

Vera Svoboda bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u Jugoslaviji u sedamdesetim godinama. Proslavila se narodnim i starogradskim pjesmama, a tom je žanru ostala vjerna cijeli život. Status umjetnika ima još od 1975. godine.

Pjevala je Hrvatima od Australije i Novog Zelanda preko Iraka, Kuvajta, Švedske pa do SAD-a i Kanade. Zapjevala je i sudionicima “Hrvatskog proljeća” zatvorenima u Staroj Gradiški, a anegdotu s tog koncerta usred zatvora Stipe Mesić prepričava i pet desetljeća kasnije. Snimala je domoljubne pjesme još prije uspostave Republike Hrvatske. Njezin glas odjekivao je tijekom Domovinskog rata s prvih crta bojišnice, od Osijeka do Petrinje.

Zanimljiv je i podatak kako je od 1990. do danas nastupila na 395 humanitarnih koncerata. Impozantna je to i izrazito produktivna karijera, kroz koju ju je od samih početaka pratio suprug, muzikolog i glazbeni urednik Julije Njikoš, sve do svoje smrti 2010. godine. Baš zbog njegova premještaja na poslu, Vera Svoboda je osječku adresu 70-ih godina zamijenila zagrebačkom. No pripadnost rodnom gradu uvijek je isticala.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content