IOŠ Virovitica obilježila Dan planete Zemlje prodajnom manifestacijom presadnica: Bogata ponuda u školskom plasteniku oduševila ljubitelje vrtlarenja

U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlje u Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica održana je prodajna manifestacija gdje su ljubitelji vrtlarenja imali priliku posjetiti školski plastenik i odabrati presadnice cvijeća, povrća i začinskog bilja koje su pažljivo uzgajane i njegovane.

Bogata ponuda od 5000 presadnica uključuje raznovrsno povrće poput rajčica, paprika, krastavaca, tikvica, ljutih papričica, kelja, kupusa i drugih kupusnjača. Također, nude i širok izbor cvijeća – ljetnica, dvoljetnica, trajnica te ljekovitog i začinskog bilja. Prodaja se održavala 15. i 16. travnja pružajući priliku svima koji su željeli obogatiti svoje vrtove ili balkone novim biljkama.

Nastavnica Kristina Horvat Vargović koja već godinama predaje stručne predmete u smjeru cvjećar, istaknula je kako je uzgajanje domaćih sorti povrća i cvijeća te ponuda presadnica, građanima postala tradicija koja se svake godine s veseljem iščekuje.

IMG_6208

– Sve je već postalo ustaljeno. Naši građani znaju da imamo kvalitetne presadnice, pa su došli po svoje omiljene biljke. U ovom procesu aktivno sudjeluju učenici smjera cvjećar. Imamo tri razreda i upisujemo 50 učenika – objašnjava nastavnica.

Uzgoj presadnica zahtijeva mnogo truda i pažnje.
– Svakodnevno zalijevamo biljke, provjetravamo plastenik i brinemo o njihovom zdravlju. Počinjemo sjetvu već u veljači i radimo sve dok ne završimo sa svim presadnicama – dodaje.

Svoje iskustvo o uloženom trudu i radu u školskom plasteniku podijelila je Karolina Živko iz Virovitice, učenica trećeg razreda cvjećara.

WhatsApp-Slika-2024-04-15-u-11.57.25_d8edfee2

– Radili smo jako puno, praktički od samog početka godine, tjedno je to dva do tri sata. Cijene naših presadnica kreću se od 20 do 50 centi, a novac koji prikupimo namijenjen je za našu udrugu s ciljem financiranja sadnje iduće godine – kaže učenica Karolina te ističe kako mnogi kupci daju i dodatnu donaciju podržavajući tako njihov trud i rad.

Jedna od velikodušnih kupaca koji su podržali akciju donacijom je Ivana Fosić iz Virovitice. Ivana je odlučila podržati školski projekt kupnjom nekoliko presadnica koje nema u svom domu, ali i dodatnom donacijom.

IMG_6254

– Kupila sam smilje, bosiljak i lavandu. To nemam kod kuće, a inače imam svega pa znam kako je raditi i uzgojiti presadnice. Svaka čast učenicima, cijenim njihov trud i rad pa sam zato i dala dodatnu donaciju – izjavila je I. Fosić.

Zadovoljna kupovinom bila je i Marija Andrović iz Suhopolja koja je također kupila presadnice onih biljaka koje nije sama doma posijala.

– Kupila sam kadulju, lavandu i kadife, biljke koje nisam posijala sama, iako inače volim samostalno uzgajati biljke. Cijene su zaista povoljne u usporedbi s tržnicama – rekla je M. Andrović. Ovo joj je prvi put da ovdje kupuje presadnice, ali sigurno će se vratiti po još, posebno kada budu imali papriku i rajčicu.

IMG_6268

Antonija iz Virovitice iznenađena je kvalitetom presadnica koje su učenici uzgojili te naglašava važnost kontinuiranog rada i učenja. Za nju i ostale građane, ovo je izvrstan primjer kako djeca kroz praksu mogu steći vrijedna znanja i vještine te razviti ljubav prema vrtlarenju.

– Za nas građane je ovo odlično. Samo neka nastave raditi i tako će kod kuće znati. Imam mali vrt i cvijeće, a sada ću probati posaditi smilje i neke druge biljke koje do sada nisam ni vidjela – izjavila je Antonija.

IMG_6242

Ova hvalevrijedna inicijativa imala je za cilj potaknuti svijest o važnosti uzgoja vlastitog povrća i cvijeća te promovirati ekološki osviještene pristupe u vrtlarskoj praksi. Posjetitelji su također imali priliku sudjelovati u besplatnoj edukaciji o uzgoju povrća i cvijeća u vlastitom vrtu. Edukaciju je vodila stručnjakinja za vrtlarenje, nastavnica Kristina Horvat Vargović. Svojim bogatim znanjem i iskustvom, nastavnica je podijelila korisne savjete i trikove kako što uspješnije njegovati biljke kod kuće.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content