ITU MEHANIZAM Virovitici dodijeljeno 360.000 eura za strateški razvoj grada

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je nove ugovore i sporazume u okviru ITU mehanizma. Riječ je o ugovorima za sufinanciranje izrade strategija razvoja urbanih područja i sporazumima o tehničkoj pomoći. Strategijama razvoja urbanih područja određuju se ciljevi, prioriteti razvoja i definiraju ključni projekti, a Gradu Virovitici dodijeljeno je 22 tisuće od gotovo 140 tisuća eura bespovratnih sredstava namijenjenih sufinanciranju izrade strategija urbanih područja Krapine, Virovitice, Gospića, Rijeke i Zadra.

Osim toga, potpisanim sporazumima o korištenju bespovratnih sredstava tehničke pomoći, ITU područjima Zagreb, Pula, Krapina, Virovitica i Rijeka dodijeljeno je 3,4 milijun eura za financiranje potrebnih kapaciteta za provedbu ITU projekata, od toga je 360.000,00 eura bespovratnih sredstava namijenjeno Posredničkom tijelu za odabir operacija Grada Virovitice.

Ovime je zaključena dodjela sporazuma o tehničkoj pomoći i ugovora za financiranje izrade strategija razvoja urbanih područja za sve ITU gradove u Hrvatskoj.

U novom programskom razdoblju Hrvatska je, kao rijetko koja članica Europske unije, osigurala čak 13% sredstava kohezijske politike upravo za ulaganja u urbani razvoj i to za svoja 22 grada, a ukupna alokacija iznosi 681,3 milijuna eura. Spektar prihvatljivog ulaganja u novom je razdoblju proširen i odnosi se na brownfield ulaganja, investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, poduzetništvo, održiv turizam i druge sektore.

Za gradove je to jedinstvena prilika da integriraju svoja ulaganja i ostvare planiranu razvojnu viziju.

(virovitica.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content