Iza Udruge voćara i vinogradara Našice uspješna godina: Marijan Rasler pobjednik natjecanja „Vinona 2024.”

Jučer (petak) je u prostorijama DVD-a Markovac Našički Udruga voćara i vinogradara Našice održala svoju redovnu godišnju skupštinu.

Na skupštini su uz članove i mnogobrojne goste prisustvovali i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko- baranjske županije Romeo Jukić, dopredsjednik Mjesnog odbora Našice Marijan Tepeš, predsjednik Pčelarske udruge „Pčela” Našice Željko Špoljarić, predsjednik Udruge starih športova „Slavonac” Stjepan Konjetić. Uz skupštinu, a u organizaciji Udruge voćara i vinogradara pod pokroviteljstvom Grada Našica Našice održana je i tradicionalna 18. “Vinona 2024.”

Predsjednik Darko Cerovski na samom početku skupštine pozdravio je sve prisutne goste i članove te podnio iscrpno izvješće o radu za prošlu godinu.

-S radom Udruge tijekom prošle godine vrlo smo zadovoljni jer smo obuhvatili sve naše aktivnosti propisane statutom. Proveli smo predavanja o rezidbi, organizirali radionice na otvorenom i posjetili sajmove poljoprivredne mehanizacije. Dakle, obuhvatili smo sve što je naš zadatak — educirati naše članove kako bismo povećali kvalitetu i produktivnost njihove proizvodnje. Dodijelili smo diplome i proglasili šampiona vina za 2024. godinu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Krešimira Kašube. Iako je broj uzoraka bio mali jer su neki članovi imali manju berbu ili lošiju kvalitetu vina te se nisu odlučili prijavljivati, kvalitetu ocijenjenih uzoraka možemo ocijeniti kao zadovoljavajuću. Komisija koja je ocjenjivala vina istaknula je njihovu izuzetnu kvalitetu, što se i vidi po broju zlatnih i srebrnih medalja, dok su diplome dodijeljene samo u izuzetno malom broju slučajeva. Godina je započela vrlo dinamično kao što je to i običaj dok radovi u voćnjacima i vinogradima još nisu dostigli svoj puni intenzitet. Neki bi pomislili da u to vrijeme nemamo posla, ali rezidbe su završene, vegetacija kreće, zaštita se provodi pa ipak uvijek pronađemo neki trenutak za malu pauzu i posjet nekim važnijim događajima. Planovi Udruge su ambiciozni, kao i uvijek, s mnogo zadataka. Naravno, sve to ovisi o financijskim sredstvima koja budemo imali na raspolaganju. Očekujemo podršku Grada kao i županije i vjerujemo kako ćemo uz njihovu pomoć uspjeti ostvariti sve svoje zamisli. Što se tiče naših vinograda i voćnjaka, godina i nije baš započela idealno. Vegetacija je krenula neujednačeno, dovodeći do nejednake cvatnje i oplodnje. Vremenski uvjeti bili su nepredvidljivi, stvarajući probleme za pčelare. Ipak, nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti prevladati izazove i zadržati ono što smo već postigli. Na kraju, vjerujem da ćemo biti zadovoljni postignutim – rekao je predsjednik Cerovski.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Krešimir Kašuba te istaknuo kako je Udruga voćara i vinogradara izuzetno cijenjena u Našicama koja vrijedno radi te svojim aktivnostima promoviraju Grad.

Pročelnik Romeo Jukić zahvalio se predsjedniku Cerovskom na pozivu te najavio daljnju potporu i suradnju Osječko – baranjske županije.

-Velika mi je čast što sam pozvan na godišnju skupštinu udruge koja uskoro slavi svoj jubilarnu 20. godinu postojanja te broji više od 100 članova. Bio je to poseban trenutak za mene jer ovdje okupljeni ljudi predstavljaju segment poljoprivrede koji često nije u centru pažnje kao što je ratarstvo. Osječko- baranjska županija prepoznala je važnost proizvodnje voća i vinara stoga smo razvili programe mjera javnih potpora u poljoprivredi, uključujući 16 mjera u poljoprivredi te osam u lovstvu. Posebno bih istaknuo financiranje proizvodnje i prerade gdje su potpore do 50 posto. Također, mladim poljoprivrednicima plaćamo doprinose za dvije godine što je vrlo popularna mjera. Podržavamo intenzivne nasade jabuka s više od 2,5 do 5 tisuća sadnica s maksimalnim iznosom potpore do 10 tisuća eura za podizanje ili rekonstrukciju nasada. Naš cilj je povećati proizvodnju voća i povrća u našoj županiji koja stoji uz svoje proizvođače i kontinuirano podržava njihov razvoj. Našički kraj je poznat kao područje s bogatom tradicijom u proizvodnji voća i vina te smo ponosni na doprinos Udruge u razvoju ovog sektora. Smatram da je Udruga jedna od najaktivnijih, ako ne i najaktivnija udruga u našoj županiji te ćemo podržati sve njezine aktivnosti. Financijski podržavamo udruge kroz različite programe, uključujući i kreditne linije za kupovinu sadnica, repromaterijala, sjemena, gnojiva i slično. Ovdje smo čuli i zabrinutost Udruge pčelara zbog nedostatka pčelinje paše posebno s obzirom na visoke temperature koje smo imali ovog proljeća. Županija je već predvidjela mjere za pomoć u dohrani pčela kako bismo sačuvali pčelinji fond. Iz tog razloga pozivam sve koji su u sličnoj situaciji da se obrate županiji kako bismo im pružili podršku u očuvanju našeg pčelinjeg fonda – rekao je pročelnik Romeo Jukić.

Nakon završetka skupštine održano je proglašenje rezultata 18. natjecanja u kvaliteti vina “Vinona 2024.”  te je Marijan Resler proglašen pobjednikom s vinom frankovka koji je također bio najbolji i u kategoriji bijelih vina s graševinom. Zvonko Katavić pobjednik je rose vina s frankovkom rose, a u kategoriji crnih vina Zoran Tomljanović s vinom cuvee. Pobjednik u kategoriji neplemenitih vina s vinom noja bijela je Marijan Baričević.

(www.icv.hr, ak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content