Matica Slovačka i SKUU Franjo Strapač u Markovcu Našičkom tradicionalnim uskrsnim koncertom “Uskrsni zeko” čuvaju tradiciju i običaje

U Markovcu Našičkom, jučer, na Uskrsni ponedjeljak, Matica Slovačka i SKUU Franjo Strapač održali su tradicionalni koncert pod nazivom “Uskrsni zeko”. Ovaj tradicionalni koncert i ove je godine okupio veliki broj roditelja, djedova i baka, a na koncertu su nazočili i gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, direktorica Turističke zajednice Grada Našica Ines Resler, predsjednik Mjesnog odbora Markovac Našički Karlo Kanis, tajnica Saveza Slovaka i dopredsjednica Matice slovačke Markovac Našički Branka Baksa.

Koncert je bio posvećen uskrsnim običajima, pjesmama i plesovima koje su predstavili folklor, pjevački dio SKUU Franjo Strapač i učenici Područne škole Markovac Našički OŠ kralja Tomislava Našice.

Vesna Budoš predsjednica Matice Slovačke i SKUU Franjo Strapač Markovac Našički istaknula je kako folklorno društvo već godinama njeguje tradiciju uskrsnog koncerta na Uskrsni ponedjeljak te se zahvalila roditeljima, gradu Našicama, Turističkoj zajednici Grada Našica i svima koji podržavaju njihov rad.

– Jako nam je drago i iznimno smo zadovoljni i sretni nakon našega tradicionalnog uskrsnog koncerta. Ovim koncertom željeli smo istaknuti predanost naše djece koja su proteklih tri mjeseca marljivo vježbala. Uistinu smo jako ponosni na naše plesače koji su se istaknuli u malim, srednjim i velikim skupinama. Naša pjevačka skupina izvela je prekrasne uskrsne pjesme koje smo na Uskrs izvodili u našoj crkvi. Posebno bih željela istaknuti veliki rad naše učiteljice Ane Maroš koja je s djecom pripremila recitacije i igrokaz na slovačkom jeziku. Tako smo obuhvatili sve mlade članove i promovirali važnost očuvanja slovačke kulture i slovačkog jezika – rekla je Vesna B te se zahvalila svim pokroviteljima, a to su Savjet za nacionalne manjine, Savezu Slovaka RH te supokroviteljima Gradu Našicama i Vijeću Mjesnog odbora Markovac Našički.

Svima nazočnima obratili su se i gradonačelnik Krešimir Kašuba, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u RH Vladimir Bilek,tajnica Saveza Slovaka i dopredsjednica Matice slovačke Markovac Našički Branka Baksa te direktorica Turističke zajednice Grada Našice Ines Resler koji su svim članovima društva uputili čestitku na očuvanju tradicije. 

(www.icv.hr, ak)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content