Možda nije praktično, ali je korisno: Znate li zašto više ne možemo odvojiti čep od boce?

Na tržištu su sve učestalije boce s neodvojivim čepovima, a mnogi potrošači negoduju oko njihove praktičnosti. Problemi pri korištenju dolaze do izražaja kod manjih boca, onih od pola litre koje se piju na putu ili u automobilu. Piti izravno iz takve vrste boca nije najugodnija stvar.

Međutim, ovo nije samo obična promjena u načinu zatvaranja boce, već ima dublje ekološke i zakonodavne razloge. Direktiva Europske unije, usmjerena prema ideji recikliranja plastike, obvezuje proizvođače pića uporabu plastičnih boca samo ako čep ostane pričvršćen na istoj.

Direktiva je izglasana u lipnju 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu svoje proizvode u cijelosti prilagoditi do srpnja 2024. Cilj Strategije o plastici Europske unije jest recikliranje plastične ambalaže na tržištu EU do 2030. godine, pritom smanjujući potrošnju plastike za jednokratnu upotrebu i ograničiti uporabu mikroplastike.

Pričvršćenim čepom na boci smanjuje se mogućnost da isti završi u okolišu. Njihovo recikliranje zajedno s plastičnom bocom smanjuje sveukupnu količinu ambalažnoga otpada.

Freepik 1
foto: Freepik

OD ČEPOVA NASTAJU STOLICE, DASKE ZA REZANJE, ALATI

Prema podacima Europske komisije, Europljani svake godine proizvedu 25 milijuna tona plastičnog otpada, ali manje od 30 posto se prikupi za recikliranje. Nakon što ove godine Direktiva EU bude u cijelosti primijenjena, predviđa se smanjenje plastičnog otpada za 10 posto, posebice onog pronađenog na europskim plažama.

Plastika dobivena recikliranjem čepova može se koristiti u daljnjoj proizvodnji. Primjerice, reciklirani čepovi mogu poslužiti u proizvodnji plastičnih dasaka za rezanje, različitih alata i spremnika, građevinskog materijala, sve do vrtnog namještaja.

Jedna od ključnih inovacija na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu bit će upravo stolice izrađene od recikliranih plastičnih čepova. U Hrvatskoj sustav povratne naknade dobro funkcionira i igra jednu od ključnih uloga u očuvanju okoliša.

Izbjegavajući bacanje čepova u komunalni otpad i vraćanjem istih kroz sustav za prikupljanje otpada, svi zajedno možemo pomoći da bude što manje čepova u okolišu.

Stoga, plastične čepove i poklopce nemojte skidati s pakiranja – jer se ne bi trebali odvajati.

Ukoliko koristite ambalažu u kojoj se plastični čep odvaja, odložite ga u žutu kantu, namijenjenu plastičnom otpadu za recikliranje. Ujedno, plastične boce koje ulaze u povratnu ambalažu, s čepovima, možete predati na samouslužni aparat u reciklažno dvorište na Gradskom odlagalištu. 

 

unnamed 1

 

Projekt ”ZELENI KUTAK-ŠARENO PLATNO-ZA EKO VIROVITICU” sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content